Loading...
12 results
Search Results
Now showing 1 - 10 of 12
- The Economic Impact of a New Type of Ripening Chamber in Traditional Cheese ManufacturingPublication . Teixeira, Nuno; Pires, Maria Clara Pereira; Ferreira, Paulo; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Santos, Rute; Mondragão-Rodrigues, Francisco; Dias, João; Martins, João; Caeiro, José Jasnau
- Estado imunológico de uma vacada de carne cruzada na região do AlentejoPublication . Costa, Lina; Hernández, Laura; Silva Pereira, Luísa; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Minas, Miguel; Cachapa, Ana Mafalda; Vala, Helena; Santos, Rute; Balão da Silva, Carolina
- A falha na transferência da imunidade passiva em bovinos de carnePublication . Santos, Rute; Cachapa, Ana; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Vala, Helena; Minas, Miguel; Dotti, Luísa; Costa, Lina; Garcia-Hernandez, Laura; Silva, Carolina
- Caracterização dos recursos humanos e do tratamento da informação em explorações alvo de estudo da FTIP (Falha de Transferência Imunitária Passiva) no AlentejoPublication . Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Cachapa, Ana; Santos, Rute; Costa, Lina; Pereira, Luísa Silva; Minas, Miguel; Silva, Carolina; Hernández, Laura; Vala, Helena
- Projeto Rummunity - A falha na transferência da imunidade passiva em vitelos de carnePublication . Santos, Rute; Cachapa, Ana; Silva, Carolina; Hernández, Laura; Costa, Lina; Silva Pereira, Luísa; Carvalho, Graça P.; Minas, Miguel; Vala, Helena
- Evolution during Three Ripening Stages of Évora CheesePublication . Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Santos, Rute; Anabela Fino; Ferreira, Paulo; Mondragão-Rodrigues, Francisco; Dias, Joao
- Influência do maneio alimentar durante a gestação sobre a transferência da imunidade passiva em bezerros de carnePublication . Santos, Rute; Cachapa, Ana; Silva, Carolina; Hernández, Laura; Costa, Lina; Silva Pereira, Luísa; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Minas, Miguel; Vala, HelenaA falha na transferência da imunidade passiva (FTIP) é um fenómen que tem sido alvo de um reduzido número de trabalhos científicos nos efetivos bovinos de carne. Ainda assim, estima-se que nos efetivos bovinos de carne o custo para o produtor de cada bezerro com FTIP seja de 80 euros. O objetivo deste trabalho foi o de reunir a informação mais recente presente na literatura sobre a influência do maneio alimentar na fase final da gestação das vacas de carne na transferência da imunidade passiva aos bezerros.
- A falha na transferência da imunidade. O inimigo dentro de portas.Publication . Santos, Rute; Cachapa, Ana; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Hernández, Laura; Silva, Carolina; Vala, Helena; Costa, Lina; Pereira, Luísa; Minas, MiguelArtigo no âmbito do projeto RUMMUNITY - Diminuição da mortalidade e morbilidade perinatais por falha da transferência da imunidade passiva em bovinos em regime extensivo com base na administração de plasma. Co-financiado pelo FEDER.
- Descrição das queijarias nas regiões de Serpa, Évora e AzeitãoPublication . Dias, João; Pires, Clara; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Ferreira, Paulo; Santos, Rute; Mondragão-Rodrigues, Francisco; Teixeira, Nuno; Alvarenga, Nuno; João Dias; Maria de Fátima Duarte; João Garcia; Fernando Lidon; Nuno Alvarenga; Graça P. Carvalho
- Automated Remote Control of Cheese Ripening Chambers: Increasing Economic Value Added While Reducing the Risk of Transmission During the PandemicPublication . Ferreira, Paulo; Teixeira, Nuno; Dias, João; Pires, Clara; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Santos, Rute; Mondragão-Rodrigues, Francisco; et al.A new prototype of a ripening chamber was proposed aiming to evaluate the application of computational fluid dynamics in the optimization of traditional cheeses ripening conditions. With the purpose of evaluating the possible impact in the production of cheese in three Portuguese regions, the potential economic benefits of the prototype were demonstrated. The proposed automation process would imply higher production efficiency, increasing sales, decreasing stock levels and a significant reduction in the consumption of water and electricity. Based on average values, it was estimated potential increases of 133 010 € in sales and an individual net present value of almost 560 000 €. In addition to the economic impact in firms, which are mostly small and medium firms, the results also contribute to an increase on the sustainable use of natural resources. However, it is important to highlight the contribution of the project in a pandemic situation to develop a better financial situation of the firms based on a higher margin of the business.