Browsing by Author "Pires, Carla"
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- Hidrolisados proteicos de pescado : preparação, propriedades e utilizaçõesPublication . Irineu, Batista; Pires, CarlaO modo de preparação, as propriedades e as aplicações dos hidrolisados proteicos de pescado obtidos por via enzimática. O valor nutricional dos hidrolisados torna-os muito indicados para a alimentação animal e as actividades biológicas que exibem, abrem perspectivas para diversas aplicações farmacológicas.
- NUTRITIONAL VALUE OF CEPHALOPODS: A REVIEWPublication . Batista, Irineu; Pires, Carla; Instituto Português do Mar e da AtmosferaRecently there has been a growing demand for cephalopods (octopuses, squids, and cuttlefishes), as well as an increase in prices. Cephalopods consumption dates back to ancient times and still remained very popular in various regions of the world. However, lately cephalopods are often included on the menus of many restaurants and are used as ingredients in the preparation of many dishes. This worldwide demand for cephalopods and their high commercial value has led to thepublication of an increasing number of studies on the chemical composition and nutritional value of these species. Thus, this report is a literature review of works published worldwide since 2010.
- Quantificação automática de abreviaturas e símbolos nos folhetos dos medicamentos e a avaliação da sua compreensãoPublication . Pires, Carla; Vigário, Marina; Martins, Fernando; Cavaco, AfonsoIntrodução: Existem relatos de erros de medicação graves decorrentes da incorreta interpretação das abreviaturas e símbolos (A&S). Em particular, os folhetos informativos (FIs) dos medicamentos não devem incluir abreviaturas e símbolos (A&S) de acordo com a regulação farmacêutica.1 Sendo estritamente necessárias, as A&S das unidades de medida devem ser apresentadas usando os seguintes formatos: 1) x mg/ml = concentração; 2) z mg = total de substância ativa; 3) y ml = volume total e 4) z mg/y ml = total de substância ativa por volume total.2,3 Questão de pesquisa/problema: Existirão A&S nos FIs dos medicamentos Portugueses? Encontrar-se-ão formatos não recomendados de unidades de medida? Será o significado das A&S compreendido por leitores escolarizados? Objetivos: Utilizando uma amostra representativa de 531 FIs, os objetivos do estudo foram: quantificar as A&S, identificar formatos não recomendados de unidades de medida e determinar se um grupo de participantes com um nível de educação elevado compreendia estes elementos. Metodologia: Foi utilizada uma ferramenta informática4 - PreText - Text Preprocessing para quantificar as A&S e as unidades de medida em formatos não recomendados nos FIs. Apenas foi avaliada a compreensão de 373 A&S, para evitar que a tarefa fosse demasiada cansativa. Administração de um questionário de compreensão a 26 estudantes de áreas não biomédicas. Resultados: Identificação de 828 A&S diferentes (6407 ocorrências). No total, foram identificados 14 formatos de unidades de medida que não são recomendados (38, 0,6% das 6407 ocorrências). Apenas 9,9% das respostas do questionário de compreensão foram classificadas como corretas. Conclusão: Aparentemente os FIs dos medicamentos Portugueses necessitam de ser revistos em relação à utilização de A&S e dos formatos das unidades de medida. A ferramenta utilizada mostrou ser eficiente para efetuar este tipo de avaliações.
- A review of the nutritional value of bivalve molluscs and gastropodsPublication . Batista, Irineu; Pires, Carla; Instituto Português do Mar e da AtmosferaIn the 2010s, world bivalve molluscs production experienced rapid growth, with a mean increasing rate of 277 thousand tonnes per year during this decade. In addition to the high significance of bivalve molluscs consumption at local or regional level, there was also a significant volume of transactions whose share was about 3.1 % of total international exports of fishery products in 2019. Bivalve molluscs and gastropods are highly appreciated in particular for their sensory characteristics (taste and texture). Fat content of bivalve molluscs varies between 0.1 and 3.3 % and protein content ranges between 7.3 and 17.9 % while fat content of gastropods may attain 9.0 % and protein content between 11.2 and 23.2 %. Furthermore, the free amino acids of these molluscs give them unique taste characteristics. This report presents a bibliographic review of worldwide published work on the nutritional value of bivalve molluscs and gastropods in the 2010s.
- A review of the nutritional value of crustaceansPublication . Pires, Carla; Batista, Irineu; Instituto Português do Mar e da AtmosferaCrustaceans are among the most appreciated and valued fishery products. The extraordinary development of aquaculture production of crustaceans, particularly shrimp, surpassed, in 2014, the volume of catches. The wide availability of crustaceans on the world market has led to an increase in consumption representing 11 % (2.2 kg) of world per capita fish consumption, which reached 20.5 kg in 2019. This work presents a bibliographic review of the most relevant works, published in the 2010s, on the nutritional value of crustaceans. The muscle fraction of crustaceans has protein contents between 10.8 and 23.5 % and fat between 0.3 and 4.4 %. In some crab species, the hepatopancreas and roe are highly prized and have protein contents in the ranges of 7.6-20.1 % and 11.8-28.7 %, respectively. These tissues generally have fat contents in the range of 3.1-36.7 % in the hepatopancreas and 0.6-24.9 % in the roe. In general, the n-3/n-6 ratio in salt and brackish water crustaceans is greater than one. Crustaceans are also good or excellent sources of several elements, especially Cu, Zn and Se.
