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A review of the nutritional value of bivalve molluscs and gastropods

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In the 2010s, world bivalve molluscs production experienced rapid growth, with a mean increasing rate of 277 thousand tonnes per year during this decade. In addition to the high significance of bivalve molluscs consumption at local or regional level, there was also a significant volume of transactions whose share was about 3.1 % of total international exports of fishery products in 2019. Bivalve molluscs and gastropods are highly appreciated in particular for their sensory characteristics (taste and texture). Fat content of bivalve molluscs varies between 0.1 and 3.3 % and protein content ranges between 7.3 and 17.9 % while fat content of gastropods may attain 9.0 % and protein content between 11.2 and 23.2 %. Furthermore, the free amino acids of these molluscs give them unique taste characteristics. This report presents a bibliographic review of worldwide published work on the nutritional value of bivalve molluscs and gastropods in the 2010s.
A produção mundial de bivalves registou, na década de 2010, um rápido crescimento, com uma taxa média de 277 mil toneladas por ano. Além do elevado significado do consumo de bivalves a nível local ou regional, verificou-se também um expressivo volume de transações cujo valor foi cerca de 3.1 % do total das exportações internacionais de produtos da pesca em 2019. Os moluscos bivalves e gastrópodes são muito apreciados devido, em particular, às suas características sensoriais (sabor e textura). Os bivalves apresentam teores de gordura entre 0,1 e 3,3 % e proteína na gama de 7,3 e 17,9 % enquanto os gastrópodes têm teores de gordura que podem atingir 9,0 % e teores de proteína mais elevados entre 11,2 e 23,2 %. Além disso, os aminoácidos livres destes moluscos conferem-lhes características sápidas únicas. Neste relatório apresenta-se uma revisão bibliográfica dos trabalhos publicados a nível mundial sobre o valor nutricional de bivalves e gastrópodes na década de 2010.

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Batista, I.; Pires, C. 2023. A review of the nutritional value of bivalve molluscs and gastropods. Relatórios Científicos e Técnicos do IPMA, nº 41, 41 pp.

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Instituto Português do Mar e da Atmosfera, I.P.

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