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A review of the nutritional value of bivalve molluscs and gastropods

datacite.subject.fosCiências Naturais
datacite.subject.sdg14:Proteger a Vida Marinha
dc.contributor.authorBatista, Irineu
dc.contributor.authorPires, Carla
dc.contributor.editorInstituto Português do Mar e da Atmosfera
dc.date.accessioned2025-10-24T13:03:24Z
dc.date.available2025-10-24T13:03:24Z
dc.date.issued2022-12-15
dc.description.abstractIn the 2010s, world bivalve molluscs production experienced rapid growth, with a mean increasing rate of 277 thousand tonnes per year during this decade. In addition to the high significance of bivalve molluscs consumption at local or regional level, there was also a significant volume of transactions whose share was about 3.1 % of total international exports of fishery products in 2019. Bivalve molluscs and gastropods are highly appreciated in particular for their sensory characteristics (taste and texture). Fat content of bivalve molluscs varies between 0.1 and 3.3 % and protein content ranges between 7.3 and 17.9 % while fat content of gastropods may attain 9.0 % and protein content between 11.2 and 23.2 %. Furthermore, the free amino acids of these molluscs give them unique taste characteristics. This report presents a bibliographic review of worldwide published work on the nutritional value of bivalve molluscs and gastropods in the 2010s.eng
dc.description.abstractA produção mundial de bivalves registou, na década de 2010, um rápido crescimento, com uma taxa média de 277 mil toneladas por ano. Além do elevado significado do consumo de bivalves a nível local ou regional, verificou-se também um expressivo volume de transações cujo valor foi cerca de 3.1 % do total das exportações internacionais de produtos da pesca em 2019. Os moluscos bivalves e gastrópodes são muito apreciados devido, em particular, às suas características sensoriais (sabor e textura). Os bivalves apresentam teores de gordura entre 0,1 e 3,3 % e proteína na gama de 7,3 e 17,9 % enquanto os gastrópodes têm teores de gordura que podem atingir 9,0 % e teores de proteína mais elevados entre 11,2 e 23,2 %. Além disso, os aminoácidos livres destes moluscos conferem-lhes características sápidas únicas. Neste relatório apresenta-se uma revisão bibliográfica dos trabalhos publicados a nível mundial sobre o valor nutricional de bivalves e gastrópodes na década de 2010.por
dc.identifier.citationBatista, I.; Pires, C. 2023. A review of the nutritional value of bivalve molluscs and gastropods. Relatórios Científicos e Técnicos do IPMA, nº 41, 41 pp.
dc.identifier.issn2183-2900
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.26/59383
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedn/a
dc.publisherInstituto Português do Mar e da Atmosfera, I.P.
dc.relation.ispartofseriesRELATÓRIOS CIENTÍFICOS E TÉCNICOS DO IPMA ; SÉRIE DIGITAL
dc.rights.uriN/A
dc.titleA review of the nutritional value of bivalve molluscs and gastropodseng
dc.title.alternativeUma revisão bibliográfica do valor nutricional de bivalves e gastrópodespor
dc.typetext
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage41
oaire.citation.issue41
oaire.citation.startPage1
oaire.citation.titleRelatórios Científicos e Técnicos do IPMA - Série Digital
oaire.versionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85

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