Loading...
7 results
Search Results
Now showing 1 - 7 of 7
- The Economic Impact of a New Type of Ripening Chamber in Traditional Cheese ManufacturingPublication . Teixeira, Nuno; Pires, Maria Clara Pereira; Ferreira, Paulo; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Santos, Rute; Mondragão-Rodrigues, Francisco; Dias, João; Martins, João; Caeiro, José Jasnau
- A falha na transferência da imunidade passiva em bovinos de carnePublication . Santos, Rute; Cachapa, Ana; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Vala, Helena; Minas, Miguel; Dotti, Luísa; Costa, Lina; Garcia-Hernandez, Laura; Silva, Carolina
- Evolution during Three Ripening Stages of Évora CheesePublication . Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Santos, Rute; Anabela Fino; Ferreira, Paulo; Mondragão-Rodrigues, Francisco; Dias, Joao
- Descrição das queijarias nas regiões de Serpa, Évora e AzeitãoPublication . Dias, João; Pires, Clara; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Ferreira, Paulo; Santos, Rute; Mondragão-Rodrigues, Francisco; Teixeira, Nuno; Alvarenga, Nuno; João Dias; Maria de Fátima Duarte; João Garcia; Fernando Lidon; Nuno Alvarenga; Graça P. Carvalho
- Automated Remote Control of Cheese Ripening Chambers: Increasing Economic Value Added While Reducing the Risk of Transmission During the PandemicPublication . Ferreira, Paulo; Teixeira, Nuno; Dias, João; Pires, Clara; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Santos, Rute; Mondragão-Rodrigues, Francisco; et al.A new prototype of a ripening chamber was proposed aiming to evaluate the application of computational fluid dynamics in the optimization of traditional cheeses ripening conditions. With the purpose of evaluating the possible impact in the production of cheese in three Portuguese regions, the potential economic benefits of the prototype were demonstrated. The proposed automation process would imply higher production efficiency, increasing sales, decreasing stock levels and a significant reduction in the consumption of water and electricity. Based on average values, it was estimated potential increases of 133 010 € in sales and an individual net present value of almost 560 000 €. In addition to the economic impact in firms, which are mostly small and medium firms, the results also contribute to an increase on the sustainable use of natural resources. However, it is important to highlight the contribution of the project in a pandemic situation to develop a better financial situation of the firms based on a higher margin of the business.
- Mortality and Morbidity of Beef Calves in Free-Range Farms in Alentejo, Portugal-A Preliminary StudyPublication . Santos, Rute; Cachapa, A.; Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Silva, Carolina; Garcia-Hernandez, Laura; Costa, Lina; Pereira, Luísa S. Dotti; Minas, M.; Vala, H.
- Mortality of calves born from alentejana and mertolenga cows in Portalegre districtPublication . Pacheco De Carvalho, Maria Da Graça; Santos, Rute; Silva Pereira, Luísa; Minas, Miguel; Costa, Lina; Caetano, Maria do CarmoIntrodução: Para além do seu impacto económico, a mortalidade dos vitelos é um indicador importante do bem-estar animal nas explorações de bovinos de carne. Objetivos: Avaliar as taxas de mortalidade de vitelos descendentes de vacas de 2 raças autóctones nas explorações do distrito de Portalegre. Métodos: Os registos de nascimentos e de mortes entre o nascimento e os 180 dias, de vitelos nascidos de vacas das raças Alentejana e Mertolenga nas explorações do distrito de Portalegre entre 1 de janeiro de 2016 e 31 de dezembro de 2018, foram obtidos da base de dados do Sistema Nacional de Informação e Registo Animal (SNIRA). Calcularam-se as taxas de mortalidade e avaliou-se a associação entre o período da mortalidade e a idade das mães. Resultados: Os vitelos nascidos de vacas de raça Alentejana e Mertolenga representaram 11,6% e 2,9% dos nascimentos no distrito de Portalegre no período considerado, havendo um decréscimo do número de nascimentos ao longo dos 3 anos, mais evidente na raça Alentejana. A taxa de mortalidade média dos vitelos foi de 3,2% para os filhos de vacas de raça Alentejana e de 2,3% para os filhos de vacas de raça Mertolenga. A idade média das vacas foi de 8,68 e 7,37 anos (Alentejanas e Mertolengas, respetivamente). Verificou-se que a mortalidade perinatal ocorreu em vacas mais velhas (p=0,024). Conclusões: As taxas de mortalidade dos vitelos nascidos das duas raças em estudo são baixas a moderadas, quando comparadas com as publicadas sobre outras raças.