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SESARAM - Nut - Artigos

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  • Com Sabor e Saber
    Publication . Xavier, Sónia
    Da experiência de trabalhar com doentes renais e seus familiares/ cuidadores surgiu a necessidade de criar um livro de receitas que respondesse às perguntas “e agora o que posso comer?”, “não posso comer nada?”, “o que vou cozinhar para o meu pai/mãe?” Os rins são essenciais ao funcionamento do organismo, desempenhando várias funções. A Doença Renal Crónica (DRC) é a lesão renal que conduz a uma perda progressiva e irreversível da função renal. Nesta doença (que tem 5 estadios) o sucesso do tratamento está muito interligado com o cumprimento do plano alimentar. No entanto, com tantas restrições alimentares numa primeira abordagem parece quase impossível fazer uma alimentação “normal” e “saborosa”… mas não é! Mais do que se focar naquilo que “não pode” comer, há que aproveitar ao máximo aquilo que “pode”. Aqui apresento uma seleção de várias receitas que são adaptadas ao doente com problemas renais, nos estadios 3 a 5, incluindo doentes em diálise (hemodiálise ou diálise peritoneal) desde que respeitadas as restrições em líquidos adequadas a cada caso. São apenas sugestões de como utilizar os alimentos e não substituem o seu plano alimentar personalizado. Nenhuma destas receitas inclui a adição de sal, nem de açúcar (embora possam estar presentes em algum dos ingredientes utilizados) e são apresentadas o número de porções de cada receita, podendo ser aumentadas ou reduzidas conforme as necessidades.
  • The Anthropometry in nutritional and growth assessment of children and adolescents
    Publication . Sousa, Bruno
    For nutritional and growth assessment, anthropometry plays an important role. Specific care for children and adolescents, described within this work, is needed in order to allow a correct evaluation of the situation. Due to the stage of growth and development of the child and adolescent population, an adequate choice of anthropometric variables, accuracy in measurement, and comparison with appropriate references that reflect the population or individuals to be evaluated are required. Anthropometry thus plays an important role in the daily clinical practice of the various professionals who evaluate the growth and nutritional status of children and adolescents, but it needs to be correctly used and interpreted.
  • Alteração da Alimentação e atividade física em social: experiência da Região Autónoma da Madeira
    Publication . Costa, Liliane; Henriques, Eva; Esmeraldo, Teresa
    INTRODUÇÃO: As medidas de contenção social impostas durante a pandemia COVID-19 resultaram em restrições na vida diária e, consequentemente em alterações ao estilo de vida. Conhecer o efeito destas medidas nos hábitos alimentares e atividade física será importante para definir respostas de Saúde Pública ajustadas e em tempo útil. OBJETIVOS: Avaliar o efeito do período de contenção social na perceção da alteração de fatores do estilo de vida relacionados com a alimentação e a atividade física. METODOLOGIA: Estudo observacional, transversal e descritivo, de abordagem quantitativa. A amostra foi de 407 participantes entre os 5-84 anos de idade. Um questionário foi aplicado por entrevista telefónica assistida por computador, entre os dias 22 e 29 de maio. Na comparação dos dados por grupo etário e concelho de residência foram usados os testes Qui-quadrado e Kruskal-Wallis. RESULTADOS: Em comparação com o período pré-contenção social, 52,1% dos respondentes considerou ter diminuído a atividade física, 51,8% aumentou o tempo sentado e 33,7% alterou a sua alimentação. O aumento do comportamento de snacking foi reportado por 63,6% dos participantes, dos 5-10 anos, e por 50,0% dos 10-17 anos. Entre os mais jovens destaca-se o aumento na ingestão de água e fruta, e a redução de refeições takeaway/entrega ao domicílio e pré-preparadas. CONCLUSÕES: As medidas de contenção social provocaram diminuição na atividade física e a alteração de hábitos e comportamentos alimentares, principalmente entre os mais jovens.
  • Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students
    Publication . Ferreira-Pêgo, Cíntia; Rodrigues, Joana; Costa, Adriana; Sousa, Bruno
    Abstract Mediterranean diet (MedDiet) is one of the most recognized healthy dietary patterns. Despite the beneficial effects of healthy eating habits on academic performance, university students make unhealthy food choices. Cross sectional information regarding MedDiet adherence was collected in 305 students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, from different academic courses, related or not with health sciences. To assess the MedDiet adherence, the participants completed a validated 14-point questionnaire. Approximately 29% of the total population presented poor (< 5 points) MedDiet adherence, meanwhile 59% presented an average (between 6 and 9 points) adherence and only 12.50% presented a high (> 10 points) MedDiet adherence. Nutrition students presented the highest MedDiet adherence of all the students analyzed. Pharmaceutical students, although being health professionals, showed poor adherence to the MedDiet, similar to students from courses not related to health sciences
  • Development of cereal bars with adequate nutritional profile for each trimester of pregnancy– An exploratory study
    Publication . Montenegro, Sara Sofia; Raposo, António; Sousa, Bruno; Tavares, Nelson
    Nutrition plays a crucial role in pregnancy as it may help to prevent pregnancy complications and fetal pathologies. It is beneficial for pregnant women to have a fractionated alimentation, as it minimizes symptoms of hyperemesis gravidarum and reduces the increased risk of hypoglycemia. The objective of this study was the preparation of three cereal bars, each one suitable for a trimester of pregnancy for pregnant women without known nutritional deficiency or pathology. Three cereal bars with a common base were obtained, to which were added nutritionally adequate ingredients for the nutritional needs of each respective trimester. The bars respected the increase of the caloric intake during the pregnancy, but, in terms of micronutrients, it was verified that no micronutrient has reached the total Dietary Reference Intake (DRI) through the consumption of two cereal bars. Still, these bars may become important tools for adherence and maintenance of healthy alimentation by the pregnant woman
  • COVID-19: Risco de insegurança alimentar e fatores associados na Madeira
    Publication . Costa, Liliane; Henriques, Eva; Esmeraldo, Teresa
    INTRODUÇÃO: A Insegurança Alimentar constitui um problema grave de saúde pública, que pode ser agravado com as medidas de contenção social impostas durante a pandemia COVID-19. OBJETIVOS: Determinar a prevalência de Insegurança Alimentar e investigar determinantes associados, na Região Autónoma da Madeira, durante o confinamento geral na pandemia COVID-19. METODOLOGIA: Estudo transversal, com aplicação de um questionário por entrevista telefónica assistida por computador a 351 adultos, entre 22-29 de maio 2020. A presença de Insegurança Alimentar foi avaliada através de uma escala de 2 itens utilizada pela Direção-Geral da Saúde. A análise multivariada (regressão logística, método Forward Wald) foi usada para estudar a associação entre Insegurança Alimentar e variáveis demográficas, socioeconómicas e de estilo de vida. RESULTADOS: A prevalência de Insegurança Alimentar entre os agregados familiares da Região Autónoma da Madeira foi de 33,6%. No modelo ajustado (para tamanho do agregado familiar, perceção da situação financeira e alteração dos hábitos alimentares) a perceção de uma situação financeira suficiente [OR=4,289, IC 95% (1,584-11,612)] ou difícil/muito difícil [OR=28,561, IC 95% (10,063-81,060)] foi associada a maior probabilidade de reportar Insegurança Alimentar. Os inquiridos que partilhavam casa com três ou mais pessoas apresentaram probabilidade quase 2 vezes maior de Insegurança Alimentar [OR ajustado=1,983; IC 95% (1,083-3,632)], do que aqueles que viviam sozinhos ou partilhavam casa com apenas mais uma pessoa. A alteração de hábitos alimentares, durante o período de contenção, associou-se positivamente ao risco de Insegurança Alimentar [OR ajustado=2,242; IC 95% (1,288-3,902)]. CONCLUSÕES: Na Região Autónoma da Madeira, 33,6% das famílias foram identificadas em risco de Insegurança Alimentar, durante o período de confinamento pela COVID-19. No futuro, em contextos semelhantes, especial atenção deve ser dada a famílias em situação financeira mais frágil, com agregados familiares de maiores dimensões e com tendência para alterar os seus hábitos alimentares.
  • Body shape concerns in Portuguese university students
    Publication . Ferreira-Pêgo, Cíntia; Rodrigues, Joana; Sousa, Bruno
    Abstract Many current models of beauty in developed countries represent extreme thinness in women and a muscular body in men. The body image perception will condition the search for ideal beauty through different behaviors and can be transformed into eating disorders. The university students, with the changes typical of youth and university transition, are a vulnerable group. The purpose of this analysis was to evaluate the concerns about body shape in university students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias. The study included 163 students, of whom 100 were women, with a mean age of 21.71 (SD=3.80) years. 81% of men presented no body shape concerns, 17.50% showed mild, 1.60% moderate and 0% intense reoccupation. In comparison, 59% of women presented no level of body shape concerns, 27% showed a mild, 10% moderate, and 4% intense body shape preoccupation. The odds ratio of presenting concerns about body shape were significantly related to being of female gender. There were more cases of preoccupation about body shape in women, regardless of age, academic course, or adherence to the Mediterranean diet.
  • Evaluation of the nutritional status in pre-school and school children, Madeira Island, Portugal
    Publication . Ferreira, Mafalda; Faria, Verónica; Sousa, Bruno; Tavares, Nelson
    Abstract : In order to evaluate the nutritional status of Câmara dos Lobos Municipality students, all pre-primary and primary public schools located in the municipality were contacted. The assessment of height and body weight, used to calculate body mass index as a method of diagnosing low weight, overweight, or obesity, was performed in 1405 students aged 3 to 9 years. The cut-off points of the BMI adopted by the IOTF were used to calculate the prevalence of underweight, overweight and obesity. The prevalence of underweight, overweight and obesity was 2.5%, 36.9% and 13.1%, respectively. In children between the ages of 3 and 5 the prevalence of overweight (including obesity) is 6.9-12.8% in boys and 6.9- 9.8% in girls. Six-year-olds had a higher prevalence of overweight when compared to other children. Students from the schools of the Estreito community in Câmara de Lobos presented the highest prevalence of low weight (3.5%). Students from the community of Curral das Freiras presented a higher prevalence of overweight (42.0%), and the prevalence of obesity was 21.0%. In order to prevent childhood obesity the municipality of Câmara de Lobos might consider these results for appropriate action.