Repository logo
 
Loading...
Thumbnail Image
Publication

Implementação do referencial IFS Food numa linha de produção de presunto

Use this identifier to reference this record.
Name:Description:Size:Format: 
Diana_Almeida_21423002_MEAL_Relatório_2016.pdf1.71 MBAdobe PDF Download

Abstract(s)

O objetivo deste estudo consistiu na implementação do referencial International Featured Standard (IFS) Food numa indústria de transformação de carnes, incidindo na linha de produção de Presunto. A empresa, devido à crescente exigência dos clientes atuais e à necessidade de procurar novos mercados sentiu fundamental a implementação de um sistema de gestão de segurança alimentar. Assim, apesar dos constrangimentos de uma empresa de quase cinquenta anos de laboração, foi realizado, inicialmente um enquadramento teórico. Foi efetuada uma revisão de todo o sistema HACCP, foram definidos todos os procedimentos e sistemas que permitem o cumprimento dos requisitos definidos pela IFS Food e foi ministrada formação em higiene e segurança alimentar a todos os colaboradores. Palavras-chave: International Featured Standard (IFS), Sistema de Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar, HACCP, Presunto.
The objective of this study was to implement the International reference Featured Standard (IFS) Food in a meat processing industry, focusing on the production line of Dry Cured Ham. Due to the growing demand of current customers and the need to look for new markets, the company felt it was essential to implement a food safety management system. Thus, despite the constraints of a company of nearly fifty years of work, a theoretical framework was initially carried out. A revision of the entire HACCP system was performed, all procedures and systems were defined that allow compliance with the requirements defined by IFS Food and training was provided in hygiene and food safety to all employees. Key-words: International Featured Standard (IFS), Food Safety Management System, HACCP, Dry Cured Ham.

Description

Keywords

International Featured Standard (IFS) Sistema de Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar HACCP Presunto

Citation

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Publisher

CC License