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Abstract(s)
O presente trabalho enquadra-se na unidade curricular “Estágio Profissionalizante” do mestrado em Gestão Ambiental da Escola Superior Agrária de Coimbra. O tema do trabalho surge do desafio em avaliar o processo de compostagem doméstica através dos biorresíduos gerados na ESAC a partir da cantina, bar/cafeteria e jardim. As metas de valorização dos biorresíduos e desvio dos aterros sanitários aponta para uma participação ainda maior do gerador do resíduo e de estratégias mais dinâmicas e integradas não só em um tratamento mais sustentável, mas que seja economicamente viável na gestão dos resíduos. A compostagem necessita de um resíduo segregado e identificado na origem para que se produza um adubo com uma qualidade que possa ser utilizado no enriquecimento do solo. Este trabalho tem o desafio de propor métodos para o uso dos biorresíduos na compostagem, transpondo as áreas de alimentação e jardinagem da ESAC para o ambiente doméstico, recorrendo à principal refeição do dia, o almoço, e resíduos de jardim encontrado na maioria das residências.
This work is part of the curricular unit “Professional Training” of the Master's Degree in Environmental Management at the Escola Superior Agrária de Coimbra. The theme of the essay arises from the challenge of evaluating the process of domestic composting through the bio-waste generated at ESAC from the canteen, bar/coffee shop and garden. The goals of valuing bio-waste and diverting from sanitary landfills point to an even greater participation of the waste generator and more dynamic and integrated strategies not only in a more sustainable treatment, but that is economically viable in the management of waste. Composting requires a waste segregated and identified at source in order to produce a quality fertilizer that can be used to enrich the soil. This work has the challenge of proposing methods for the use of biowaste in composting, transposing the ESAC food and gardening areas to the domestic environment, using the main meal of the day, lunch, and garden waste found in most homes.
This work is part of the curricular unit “Professional Training” of the Master's Degree in Environmental Management at the Escola Superior Agrária de Coimbra. The theme of the essay arises from the challenge of evaluating the process of domestic composting through the bio-waste generated at ESAC from the canteen, bar/coffee shop and garden. The goals of valuing bio-waste and diverting from sanitary landfills point to an even greater participation of the waste generator and more dynamic and integrated strategies not only in a more sustainable treatment, but that is economically viable in the management of waste. Composting requires a waste segregated and identified at source in order to produce a quality fertilizer that can be used to enrich the soil. This work has the challenge of proposing methods for the use of biowaste in composting, transposing the ESAC food and gardening areas to the domestic environment, using the main meal of the day, lunch, and garden waste found in most homes.
Description
Keywords
Compostagem fermentação biorresíduos compostor doméstico valorização de resíduos