RDIPB - D-TCA - Tecnologias e Ciências Aplicadas
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- Actividade antioxidante de aguardentes vínicas envelhecidas portuguesas e francesasPublication . Mira, Rita Barreira Alves deA aguardente vínica velha é uma bebida com elevado teor alcoólico, resultante da destilação exclusiva do vinho, sendo posteriormente envelhecida em vasilha de madeira, que constitui a sua única fo nte de compostos fenólicos. Existe evidência do envolvimento dos compostos fenólicos, como agentes protectores, nas doenças relacionadas com o stresse oxidativo, devido ao seu poder antioxidante. Numa perspectiva nutracêutica, com o presente estudo pretendeu-se avaliar a actividade antioxidante de aguardentes vínicas comerciais portuguesas e francesas. Os resultados revelaram uma correlação não significativa entre a actividade antioxidante e o índice de polifenóis totais. Foi observada uma correlação muito significativa entre a actividade antioxidante e o teor em ácidos gálhico e elágico, o que indica que estes ácidos fenólicos contribuem significativamente para o potencial antioxidante de aguardentes envelhecidas. Atendendo à bibliografia consultada, é estabelecida pela primeira vez, uma correlação entre o teor de aldeídos furânicos e a actividade antioxidante de aguardentes vínicas, que demonstrou ser positiva para o 5-metilfurfural e negativa para o HMF. Observou-se ainda a forte contribuição da adição de caramelo nas aguardentes para a sua actividade antioxidante, por via do aumento de 5-metilfurfural. As aguardentes comerciais portuguesas e francesas analisadas demonstraram fraca actividade antioxidante.
- Characterization of Gluten-free Bread Prepared From Maize, Rice and Tapioca Flours using the Hydrocolloid Seaweed Agar-AgarPublication . Alvarenga, Nuno Bartolomeu; Cebola Lidon, Fernando; Belga, Elisa; Motrena, Patrícia; Guerreiro, Suse; Carvalho, Maria João; Canada, JoãoThis work aims to check the rheological, physicochemical and sensory characteristics of gluten-free bread produced with corn, rice and tapioca flours, using the hydrocolloid seaweed agar-agar. Relatively to wheat bread, it was found that the pH was slightly lower in gluten-free bread. In the crust only the brightness remained significantly different between both bread types, but in the kernel, the parameters a*,b* and L* diverge significantly. The toughness as well as the force of penetration and cutting were also significantly different between both bread types. The hedonic evaluation showed that the panellists prefered bread with gluten but the quantitative descriptive analysis did not reveal a clear pattern. The overall assessment pointed that bread with gluten has a greater acceptance by consumers, while gluten-free bread is considered nice in the opinion of the penallists.
- Embryo-toxic effects of atrazine environmental concentrations on the crustacean Daphnia magnaPublication . Palma, Patrícia; Barbosa, I.R.Atrazine is one of the most used pesticides all over the world and it is frequently detected in surface water. The aim of this study was to evaluate the effects promoted by environmental concentrations of atrazine on the embryo development of Daphnia magna. All the concentrations induced a percentage of embryo abnormalities higher than 78%. The profile of embryo abnormalities included effects in both stages of embryo development (gastrulation and organogenesis). At the lowest concentration (1 µg L-1) we noted the appearance of 20% of arrested eggs. This effect increased with the concentrations, which indicate the increment of the effects severity. Therefore, the maximum allowable concentration proposed for atrazine by the environmental quality standards (2 µg L-1) induces high toxic effects to the exposure embryos.
- Gestão de águas residuais pré-tratadas de queijariasPublication . Ruas, Filipa Isabel Pereira
- Introdução da tecnologia de congelaçãoPublication . Alvarenga, Nuno"Neste trabalho foi estudada a introdução da técnica de congelação no processamento de queijo de leite cru de ovelha de pasta semi-mole amanteigada, e.g. queijo Serpa. O estudo integrou a monitorização das propriedades físico-químicas e estruturais ao longo da cura e a optimização das variáveis envolvidas no processo de congelação: i) período de cura óptimo para congelar, 28, 35, e 42 dias; ii) tipo de congelação, lenta em câmara de congelação a -20 ºC e rápida em túnel de congelação a -30 ºC; iii) temperatura de congelação, -10 ºC e -20 ºC; e iv) tempo de congelação, de 2 a 12 meses. A partir da evolução dos espectros mecânicos e dos texturogramas obtidos ao longo da cura, observou-se o esperado amolecimento na pasta dos queijos, coincidindo com uma redução no pH e um aumento das fracções azotadas indicadoras de proteólise. Foi estabelecido um modelo para estimar o tempo de cura do queijo Serpa, a partir de parâmetros reológicos, físicos e químicos, utilizando uma regressão linear múltipla (RLM), com um erro estimado de 1,74 dias. Os resultados demonstraram que é possível a congelação deste tipo de queijo a uma temperatura de -20 ºC, por períodos não superiores a 6 meses, com preservação das suas características específicas. Verificou-se ainda que o tipo de congelação (câmara ou túnel de congelação) não influencia as propriedades do queijo e que o tempo de cura óptimo para a introdução da congelação foi o mais longo que foi testado (42 dias)."
- Synthesis and spectroscopic characterisation of n-alkyl quaternary ammonium salts typical precursors of cyaninesPublication . Pardal, Ana Cristina; Ramos, S.S.; Santos, P. F.; Reis, L. V.; Almeida, P.The synthesis and spectroscopic characterisation of some representative N-alkylsubstituted quaternary ammonium salts derived from benzothiazole, benzoxazole, benzoselenazole, indole and quinoline are described. These heterocyclic salts, bearing an activated methyl group in the 2-position in relation to the nitrogen atom and N-methyl, -pentyl, -hexyl and -decyl chains, are typical precursors of cyanine dyes.
- Transesterification of rapeseed oil with methanol in the presence of various co-solventsPublication . Pardal, Ana Cristina; Encinar, J.M.; González, J.F.; Martínez, G.In this study, transesterification of rapeseed oil using various co-solvents(diethyl ether (DEE), dibutyl ether (diBE), tert-butyl methyl ether (tBME), diisopropyl ether (diIPE), tetrahydrofuran (THF), and acetone) was studied. The variables affecting the ester yield during transesterification reaction, such as catalyst content, methanol:oil molar ratio, methanol:cosolvent molar ratio, co-solvent type, catalysts type, agitation rate and reaction temperature were investigated. The process was monitored by gas chromatography, determining the concentration of the methyl esters. Biodiesel was characterized according to ISO norms. Among the studied co-solvents, the DEE and tBME take to the best results, however diIPE, diBE and acetone hardly improve the obtained results using only methanol. Within the range of studied variability, the rest of variables do not exercise a very significant influence. The best results are obtained with 0.7 % of KOH, a molar ratio methanol/oil of 9:1, a molar ratio co-solvent/methanol 1:1, an agitation rate of 700 rpm and a temperature of 30 ºC
- Transesterification of vegetables oil in subcritical methanol conditionsPublication . Pardal, Ana Cristina; M. Encinar, J.; F. González, J.; Martínez, G.In this study, transesterification of rapeseed oil using subcritical methanol and potassium hydroxide as catalyst was studied. The variables affecting the methyl ester yield during the transesterification reaction, such as the catalyst content, reaction temperature, reaction time and the molar ratio of alcohol to oil, were investigated. The results are compared to the obtained using cosolvents. The evolution of the process was followed by gas chromatography, determining the concentration of the methyl esters. The biodiesel was characterized by its density, viscosity, saponification value, iodine value, acidity index and water content, according to ISO norms. High methyl ester yield and fast reaction rate could be obtained even if the reaction pressure was relatively low, which is quite favourable to the production of biodiesel in industry.