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- Escherichia coli em queijos produzidos com leite cruPublication . Fernandes, Fábio da Costa Matos; Amador, Maria Paula PintoResumo O presente relatório de estágio avalia a contaminação por Escherichia coli nos queijos produzidos com leite cru, a origem da contaminação, condições que favorecem a sua proliferação, e o que se poderia modificar nos processos de fabrico para reduzir essas concentrações, sem comprometer o comércio e a gastronomia deste alimento. Esta avaliação foi feita através da interpretação de dados laboratoriais de 196 amostras de variados queijos, obtidos por diversos modos de fabrico. Durante o período de estágio foi também prestado apoio aos serviços realizados na Divisão de Riscos Alimentares, unidade orgânica da Autoridade de Segurança Alimentar e Económica, local onde este se realizou. Foi também dado auxílio à execução de tarefas na Direção Geral de Alimentação e Veterinária, nos dois últimos meses desse período. Foram cumpridos todos os objectivos programados no plano de estágio, bem como adquiridas experiências e aptidões únicas, só possíveis numa entidade como a ASAE. Com a elaboração deste trabalho constatou-se que a qualidade higiénica da matéria- prima é fulcral e que os parâmetros humidade e tempo de maturação são os que mais influenciam o crescimento de E.coli. Perante os valores verificados pode-se afirmar que seria plausível legislar critérios de higiene de produção, para este tipo de alimento. Palavras-chave: Escherichia coli, Queijos DOP, leite cru, Segurança Alimentar. Relatório de Estágio Profissionalizante Escherichia coli em queijos produzidos com leite cru Abstract The present work evaluates the contamination by Escherichia coli in cheeses produced with raw milk, the origin of the contamination, conditions that favor its proliferation, and what could be modified in the manufacturing processes to reduce these concentrations, without compromising the commerce and the gastronomy of this food. This evaluation was made through the interpretation of laboratory data of 196 samples of various cheeses, obtained by different manufacturing methods. Throughout the internship, support was provided to the services carried out in the Division of Food Risks, an organic unit of the Food and Economic Security Authority, where the internship took place. Assistance was also given to the execution of tasks in the General Food and Veterinary Office during the last two months of the internship. All the objectives programmed in the internship plan were fulfilled, as well as acquired experiences and unique abilities, only possible in an entity like ASAE. With the elaboration of this work, it was verified that the hygienic quality of the raw material is crucial and that the humidity and maturation time parameters are the ones that most influence the growth of E.coli. Analyzed the obtained values, it would be plausible to legislate production hygiene criteria for this type of food. Key words: Escherichia coli, DOP cheeses, raw milk, Food Safety.
- Aplicação de legislação e segurança alimentar numa indústria embaladora de especiarias e caracterização dos seus produtosPublication . Alves, Andreia Alexandra das Neves; Dias, Maria João Mendes Cardoso BarrocaResumo Este relatório realizado no âmbito da unidade curricular Estágio Profissionalizante, que integra o plano de estudos do Mestrado em Engenharia Alimentar da Escola Superior Agrária de Coimbra decorreu na empresa Ondas de Perfume, Lda. O estágio teve a duração de seis meses e desenvolveu-se sobretudo no departamento de produção. Parte do trabalho realizado no decorrer do estágio assentou na consulta de alguma legislação referente à segurança alimentar e à rotulagem alimentar de forma a preparar a revisão do plano HACCP existente e a introduzir medidas corretivas resultantes de uma auditoria externa de cliente. Paralelamente, como a empresa tem como objectivo, de curto prazo, reforçar e promover a área comercial, foram recolhidas informações para algumas especiarias comercializadas pela empresa. Adicionalmente, foram realizadas, na Escola Superior Agrária de Coimbra, algumas análises de caracterização das especiarias, como o teor de humidade, a capacidade antioxidante e o conteúdo total de compostos fenólicos e flavonoides. Em suma, as actividades desenvolvidas durante o estágio pretendem contribuir para a melhoria da segurança alimentar dos produtos da empresa bem como para o aumento do conhecimento dos produtos comercializados. Palavras chave: especiarias, HACCP, rotulagem nutricional, compostos fenólicos, antioxidantes. Andreia Alexandra das Neves Alves Abstract This report developed within the scope of the subject Professionalizing Internship that integrates the study plan of the Master’s in Food Engineering at the Coimbra College of Agriculture was held at company, Ondas de Perfume, Lda. The internship lasted six months and was developed in the department of production. Part of the work carried out during the training period was based on the consultation of some legislation on food safety and food labeling in order to prepare the revision of the existing HACCP plan and to introduce corrective measures resulting from an external customer audit. At the same time, as the company has a short-term objective to reinforce and promote the commercial area, information was collected for some of the brands sold by the company. In addition, some spice characterization analyses, such as moisture content, antioxidant capacity and total content of phenolic composts and flavonoids, were carried out at the Coimbra College of Agriculture. In short, the activities developed during the internship are intended to contribute to improve the food safety of the company's products as well as increase the knowledge of the marketed products. Keywords: Spices, HACCP, Label Nutritional, Phenols Compounds, Activity antioxidant.
- Measurements of top-quark pair differential cross-sections in the lepton+jets channel in $pp$ collisions at $\sqrt{s}=13$ TeV using the ATLAS detectorPublication . ATLAS collaboration (2842 authors); Aguilar-Saavedra, Juan Antonio; Amor Dos Santos, Susana Patricia; Anjos, Nuno; Araque, Juan Pedro; Carvalho, João; Castro, Nuno Filipe; Conde Muiño, Patricia; Da Cunha Sargedas De Sousa, Mario Jose; Fiolhais, Miguel; Galhardo, Bruno; Gomes, Agostinho; Gonçalo, Ricardo; Jorge, Pedro; Machado Miguens, Joana; Maio, Amélia; Maneira, José; Oleiro Seabra, Luis Filipe; Onofre, António; Pedro, Rute; Santos, Helena; Saraiva, João; Silva, José; Tavares Delgado, Ademar; Veloso, Filipe; Wolters, HelmutMeasurements of differential cross-sections of top-quark pair production in fiducial phase-spaces are presented as a function of top-quark and $ t\overline{t} $ system kinematic observables in proton-proton collisions at a centre-of-mass energy of $ \sqrt{s}=13 $ TeV. The data set corresponds to an integrated luminosity of 3.2 fb$^{−1}$, recorded in 2015 with the ATLAS detector at the CERN Large Hadron Collider. Events with exactly one electron or muon and at least two jets in the final state are used for the measurement. Two separate selections are applied that each focus on different top-quark momentum regions, referred to as resolved and boosted topologies of the $ t\overline{t} $ final state. The measured spectra are corrected for detector effects and are compared to several Monte Carlo simulations by means of calculated χ$^{2}$ and p-values.