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Abstract(s)
Cada vez mais as empresas agrícolas estão sujeitas a um maior esforço de adaptação, num cenário onde todas as empresas podem atuar e onde a necessidade de inovar nos produtos, a importância dada aos rótulos e as exigências em matéria de qualidade e segurança alimentar, são cada vez maiores, o que se traduz em elevados níveis de competitividade. A sustentabilidade agrícola pode ser encarada como estratégia comercial, no entanto não existe um único sistema que possa ser identificado como sustentável. As práticas biológicas são, em geral, mais respeitadoras do ambiente em relação às explorações convencionais. Quanto ao desempenho económico e aos aspetos sociais, comparações entre explorações biológicas e convencionais não são sempre significativas ou estão menos desenvolvidas. Na perceção do produtor, tanto a produção biológica como a sua certificação, apresentam algumas barreiras e pode, por vezes, ser tecnicamente impossível. A escolha e decisão sobre o tipo de certificação a adotar para a valorização do produto agrícola traduz-se na melhor combinação possível entre a empresa e o sistema de certificação. Este trabalho realiza uma análise comparativa entre sistemas de certificação e apresenta uma proposta de metodologia simples para decisão sobre o tipo de certificação a adotar na valorização do produto agrícola
Increasingly, agricultural enterprises are subject to a greater effort of adaptation, in a scenario where all enterprises can act and where the need to innovate in products, the importance given to labels and the requirements for quality and food safety are increasing, which translates into high levels of competitiveness. Agricultural sustainability can be seen as a commercial strategy, but there is no single system that can be identified as sustainable. Organic practices are generally more environmentally friendly than conventional farms. As regards economic performance and social aspects, comparisons between organic and conventional farms are not always meaningful or less developed. In the producer's perception both organic production and certification present some barriers and can sometimes be technically impossible. The choice and decision on the type of certification to be adopted for the valorisation of the agricultural product translates into the best possible combination between the company and the certification system. This work performs a comparative analysis between certification systems and presents a simple methodology for deciding on the type of certification to be adopted for the valorization of the agricultural product.
Increasingly, agricultural enterprises are subject to a greater effort of adaptation, in a scenario where all enterprises can act and where the need to innovate in products, the importance given to labels and the requirements for quality and food safety are increasing, which translates into high levels of competitiveness. Agricultural sustainability can be seen as a commercial strategy, but there is no single system that can be identified as sustainable. Organic practices are generally more environmentally friendly than conventional farms. As regards economic performance and social aspects, comparisons between organic and conventional farms are not always meaningful or less developed. In the producer's perception both organic production and certification present some barriers and can sometimes be technically impossible. The choice and decision on the type of certification to be adopted for the valorisation of the agricultural product translates into the best possible combination between the company and the certification system. This work performs a comparative analysis between certification systems and presents a simple methodology for deciding on the type of certification to be adopted for the valorization of the agricultural product.
Description
Keywords
sustentabilidade certificação valorização do produto agrícola