Repository logo
 
Publication

VALORIZAÇÃO E PROMOÇÃO DA QUALIDADE DE POLVO DA COSTA PORTUGUESA

datacite.subject.fosCiências Naturais
datacite.subject.sdg14:Proteger a Vida Marinha
dc.contributor.authorGonçalves, Amparo
dc.contributor.authorCamacho, Carolina
dc.contributor.authorTeixeira, Bárbara
dc.contributor.authorLourenço, Helena Maria
dc.contributor.authorSilva, Helena
dc.contributor.authorVieira, Helena
dc.contributor.authorBatista, Irineu
dc.contributor.authorPereira, João
dc.contributor.authorFerreira, Júlia
dc.contributor.authorMartins, Maria Fernanda
dc.contributor.authorMuro, Margarida
dc.contributor.authorBandarra, Narcisa Maria
dc.contributor.authorConceição, Pedro da
dc.contributor.authorMendes, Rogério
dc.contributor.authorOliveira, Rui
dc.contributor.authorGonçalves, Susana
dc.contributor.authorNunes, Maria Leonor
dc.contributor.editorInstituto Português do Mar e da Atmosfera, I.P.
dc.date.accessioned2025-10-10T15:07:21Z
dc.date.available2025-10-10T15:07:21Z
dc.date.issued2017-07-06
dc.description.abstractThe work was carried out within the framework of the national project POLQUAL (PROMAR 31-03-01-FEP-173), which purpose to contribute to the promotion and upgrading of Octopus vulgaris from the Portuguese coast, taking into account the needs and demands of the sector and consumers. Therefore, several works were developed, namely: 1) Portuguese consumers’ attitudes and perceptions of octopus; 2) Catches and ethology: their influence on the quality of octopus; 3) Characterization of the quality and authenticity of the octopus consumed in Portugal: i) octopus from the Portuguese coast and ii) deepfrozen octopus; 4) Study of water addition in octopus; 5) Innovation and upgrading of octopus - development of new products. Key words: Octopus vulgaris, consumers’ attitudes, predation, catch, sensory analysis, nutritional profile, contaminants, polyphosphates, citrates, added water, cooking losses, authenticity, new products.eng
dc.description.abstractOs trabalhos apresentados foram realizados no âmbito do projeto POLQUAL (PROMAR 31-03-01- FEP-173), que pretendeu contribuir para a promoção e valorização do polvo da costa portuguesa, tendo em conta as necessidades e exigências do setor e dos consumidores. Desenvolveram-se diferentes trabalhos, designadamente: 1) Inquérito sobre os hábitos de consumo de polvo em Portugal; 2) Obtenção de dados sobre as capturas e etologia, bem como a sua influência na qualidade de polvo; 3) Caracterização da qualidade e autenticidade de polvo consumido em Portugal: i) polvo da costa portuguesa e ii) polvo congelado; 4) Estudo da adição de água ao polvo; 5) Inovação e valorização de polvo - desenvolvimento de novos produtos. Palavras chave: Octopus vulgaris, hábitos consumo, predação, captura, análise sensorial, perfil nutricional, contaminantes, polifosfatos, citratos, adição de água, perdas na cozedura, autenticidade, novos produtos.por
dc.identifier.issn2183-2900
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.26/59084
dc.language.isopor
dc.peerreviewedn/a
dc.publisherInstituto Português do Mar e Atmosfera, I.P.
dc.relationProjeto POLQUAL (PROMAR)
dc.relation.ispartofseriesSÉRIE DIGITAL
dc.rights.uriN/A
dc.titleVALORIZAÇÃO E PROMOÇÃO DA QUALIDADE DE POLVO DA COSTA PORTUGUESApor
dc.title.alternativeUpgrading and quality of Octopus vulgaris from Portuguese coasteng
dc.typetext
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage61
oaire.citation.issue16
oaire.citation.startPage1
oaire.citation.titleRELATÓRIOS CIENTÍFICOS E TÉCNICOS DO IPMA – SÉRIE DIGITAL
oaire.versionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
VALORIZAÇÃO E PROMOÇÃO DA QUALIDADE DE POLVO DA COSTA.pdf
Size:
1.68 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.85 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: