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O maneio nutricional é primordial para a eficiência e longevidade reprodutiva, assim como para o intervalo de tempo em que o animal mantem níveis altos de produção de leite, sendo assim o elemento crítico do lucro. Neste artigo apresentam-se estratégias diferentes no que respeita ao maneio de períodos críticos do ciclo produtivo das vacas de leite, nomeadamente a duração de período seco e sua influência em parâmetros reprodutivos, com resultados quase sempre favoráveis à diminuição deste período. São também apresentadas estratégias para controle do aporte de energia no período seco e a sua influência nos parâmetros reprodutivos, uma vez que é de crítica importância na manutenção de uma ingestão controlada e na prevenção de outros problemas característicos do periparto, como a cetose e o fígado gordo. Para além daquelas patologias, outras têm sido relacionadas com o score de condição corporal (BCS). Uma excessiva perda de BCS no período seco ou no início da lactação, baixo BCS à secagem, e elevado BCS ao parto, têm sido associados com falhas na performance reprodutiva em bovinos de leite. Particularmente o atraso no reinício da função ovárica, está relacionada com a magnitude e duração do balanço energético negativo no início da lactação. O balanço energético negativo é igualmente responsável por aumentar o tempo que decorre do parto à primeira ovulação, por diminuir a frequência de pulsos de LH, as concentrações de glucose, insulina e IGF-I, e, como tal, pelo destino ovulatório do primeiro folículo dominante. Dietas ricas em amido podem melhorar o status energético e logo a atividade ovárica no período pós parto imediato, mas a qualidade do oócito e do embrião pode sofrer com estas dietas insulinogénicas. Reciprocamente, uma suplementação lipídica na dieta tem um efeito similar, com uma estimulação benéfica da produção esteroide pelo ovário, enquanto que o oócito e o embrião mostraram um metabolismo energético alterado e excessiva acumulação de lípidos. Dietas ricas em proteína podem aumentar as concentrações sanguíneas de amónia e ureia, levando a alterações no microambiente intrafolicular, do oviduto e uterino. Os oócitos e os embriões são altamente sensíveis a estas alterações, o que faz com que possa ocorrer uma perturbação da maturação, da fertilização ou mesmo da clivagem inicial. O elevado aporte de proteína bruta, indutor de alta produção de leite, pode assim ter consequências na qualidade do oócito e do embrião. Em conclusão, uma gestão correta do maneio nutricional, é fator determinante para a eficiência reprodutiva, contribuindo definitivamente para a melhoria do sucesso em explorações de bovinos de leite.
Nutritional management is primordial to the efficiency and reproductive longevity, as well as to the time gap in which the animal keeps high levels of milk production, being therefore the profit critical element. In this article different strategies are presented in what concerns the management of critical periods of the productive cycle of dairy cows, namely the dry period length and its influence in reproductive parameters, being almost always favourable results to the decline of this period. Strategies to control the energy input in the dry period and its influence in reproductive parameters are also presented, once they are of upmost importance in keeping a controlled ingestion, as well as in the prevention of other typical peripartum problems, such as ketosis and fat liver. Besides those pathologies, others have been related to the Body Condition Score (BCS). An excessive BCS lost in the dry period or in the early lactation, low BCS at drying and high BCS at parturition have been connected to reproductive failures in dairy cattle. Particularly the delay in the resumption of the ovarian activity, is related to the magnitude and duration of the negative energetic balance in the early lactation. The negative energetic balance is responsible for increasing the time period from parturition to the first ovulation, by diminishing the LH pulse frequency, the concentrations of glucose, insulin and IGF-I, and, therefore, the ovulatory fate of the dominant follicle. Starch-rich diets can improve the energy status and consequently the ovarian activity in the early postpartum period, but the oocyte and embryo quality can suffer from such insulinogenic diets. Conversely the diet lipid supplementation has a similar effect, with a positive stimulation of the steroid production by the ovary while the oocyte and the embryo have shown a changed energy metabolism and an excessive lipid accumulation. High protein diets can increase blood concentrations of ammonia and ureia, leading to changed intrafollicular, oviductal and uterine environments. The oocytes and the embryo are highly sensible to those changes, which can lead to a disturbed maturation, fertilization, or even early cleavage. The high crude protein intake, strong milk production inductor, may have consequences in the oocyte and embryo quality. In conclusion, a suitable nutritional management is a key factor for dairy cattle reproductive efficiency, definitely contributing to the improvement of the success of a herd.
Nutritional management is primordial to the efficiency and reproductive longevity, as well as to the time gap in which the animal keeps high levels of milk production, being therefore the profit critical element. In this article different strategies are presented in what concerns the management of critical periods of the productive cycle of dairy cows, namely the dry period length and its influence in reproductive parameters, being almost always favourable results to the decline of this period. Strategies to control the energy input in the dry period and its influence in reproductive parameters are also presented, once they are of upmost importance in keeping a controlled ingestion, as well as in the prevention of other typical peripartum problems, such as ketosis and fat liver. Besides those pathologies, others have been related to the Body Condition Score (BCS). An excessive BCS lost in the dry period or in the early lactation, low BCS at drying and high BCS at parturition have been connected to reproductive failures in dairy cattle. Particularly the delay in the resumption of the ovarian activity, is related to the magnitude and duration of the negative energetic balance in the early lactation. The negative energetic balance is responsible for increasing the time period from parturition to the first ovulation, by diminishing the LH pulse frequency, the concentrations of glucose, insulin and IGF-I, and, therefore, the ovulatory fate of the dominant follicle. Starch-rich diets can improve the energy status and consequently the ovarian activity in the early postpartum period, but the oocyte and embryo quality can suffer from such insulinogenic diets. Conversely the diet lipid supplementation has a similar effect, with a positive stimulation of the steroid production by the ovary while the oocyte and the embryo have shown a changed energy metabolism and an excessive lipid accumulation. High protein diets can increase blood concentrations of ammonia and ureia, leading to changed intrafollicular, oviductal and uterine environments. The oocytes and the embryo are highly sensible to those changes, which can lead to a disturbed maturation, fertilization, or even early cleavage. The high crude protein intake, strong milk production inductor, may have consequences in the oocyte and embryo quality. In conclusion, a suitable nutritional management is a key factor for dairy cattle reproductive efficiency, definitely contributing to the improvement of the success of a herd.
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Keywords
Fertilidade Bovinos de leite Maneio nutricional Condição corporal Balanço energético Período seco Período de transição Atividade ovárica
