Name: | Description: | Size: | Format: | |
---|---|---|---|---|
857.14 KB | Adobe PDF |
Authors
Abstract(s)
Introdução: Em Portugal, observa-se um consumo excessivo de produtos lácteos, açúcar e proteínas entre as lactentes e crianças pequenas, o que pode levar a problemas de saúde como a obesidade e a hipertensão. A obesidade infantil, também preocupante noutros países como a Espanha, está relacionada com complicações físicas e psicossociais, incluindo doenças cardíacas e problemas de autoestima. O elevado consumo de açúcar contribui não só para o aumento da obesidade, mas também para o aparecimento de cáries dentárias nas crianças. Além disso, são salientadas as dificuldades em garantir uma diversidade alimentar adequada na dieta das crianças, que é essencial para um crescimento saudável.
Objetivo: Avaliar a qualidade nutricional de alimentos transformados à base de cereais comercialmente preparados para lactentes e crianças pequenas até aos 24 meses, comparando-o com as recomendações nutricionais nacionais e internacionais, e estimando o potencial impacto em saúde pública.
Metodologia: O estudo foi realizado em três fases principais: (1) revisão da literatura, (2) recolha da informação nutricional de alimentos transformados à base de cereais e desenvolvimento de uma base de dados e (3) análise dos dados recolhidos através da aplicação das metas definidas pela Estratégia Integrada para a Promoção da Alimentação Saudável (EIPAS), Nutri-Score®, descodificador de rótulos, modelos de perfil nutricional da Direção Geral de Saúde (DGS) e Organização Mundial da Saúde (OMS). Cada etapa permitiu avaliar a qualidade nutricional dos alimentos comercializados e determinar a sua conformidade com as normas em vigor e as expectativas dos consumidores.
Resultados: A maioria das amostras avaliadas cumprem os limites de sal recomendados, mas têm níveis elevados de açúcar, os produtos em geral cumprem os limites de lípidos para a dieta infantil. O teor de fibra nos alimentos analisados é baixo, em termos de ingestão de proteínas, os produtos avaliados estão dentro dos limites recomendados, embora alguns excedam os níveis necessários.
Conclusões: Ainda que dos alimentos avaliados cumprirem as recomendações nutricionais, uma grande parte deles contém quantidades preocupantes de açúcares adicionados e gorduras saturadas, ultrapassando os limites recomendados. Estes resultados sugerem a necessidade de melhorar a formulação dos alimentos transformados à base de cereais para lactentes e crianças pequenas, de forma a promover a saúde das crianças e a alinhar-se com as diretrizes nutricionais.
Introduction: In Portugal, excessive consumption of dairy products, sugar and protein is observed among young children, which can lead to health problems such as obesity and hypertension. Childhood obesity, also worrying in other countries such as Spain, is linked to physical and psychosocial complications, including heart disease and self-esteem problems. High sugar consumption contributes not only to the increase in obesity, but also to the appearance of dental caries in children. In addition, the difficulties in ensuring adequate food diversity in the diet of children, which is essential for healthy growth, are highlighted. Objective: To evaluate the nutritional quality of commercially prepared processed cereal-based foods for infants and young children up to 24 months, comparing it with national and international nutritional recommendations, and estimating the potential impact on public health. Methodology: The study was carried out in three main phases: (1) literature review, (2) collection of nutritional information on processed cereal-based foods and development of a database and (3) analysis of the data collected by applying the targets defined by the Integrated Strategy for the Promotion of Healthy Eating (EIPAS), Nutri-Score®,, label decoder, nutritional profile models from the Directorate-General for Health (DGS) and the World Health Organization (WHO). Each stage made it possible to assess the nutritional quality of marketed foods and determine their compliance with current regulations and consumer expectations. Conclusion: Although the foods evaluated meet the nutritional recommendations, a large proportion of them contain worrying amounts of added sugars and saturated fats, exceeding the recommended limits. These results suggest the need to improve the formulation of processed cereal-based foods for infants and young children in order to promote children's health and align with nutritional guidelines.
Introduction: In Portugal, excessive consumption of dairy products, sugar and protein is observed among young children, which can lead to health problems such as obesity and hypertension. Childhood obesity, also worrying in other countries such as Spain, is linked to physical and psychosocial complications, including heart disease and self-esteem problems. High sugar consumption contributes not only to the increase in obesity, but also to the appearance of dental caries in children. In addition, the difficulties in ensuring adequate food diversity in the diet of children, which is essential for healthy growth, are highlighted. Objective: To evaluate the nutritional quality of commercially prepared processed cereal-based foods for infants and young children up to 24 months, comparing it with national and international nutritional recommendations, and estimating the potential impact on public health. Methodology: The study was carried out in three main phases: (1) literature review, (2) collection of nutritional information on processed cereal-based foods and development of a database and (3) analysis of the data collected by applying the targets defined by the Integrated Strategy for the Promotion of Healthy Eating (EIPAS), Nutri-Score®,, label decoder, nutritional profile models from the Directorate-General for Health (DGS) and the World Health Organization (WHO). Each stage made it possible to assess the nutritional quality of marketed foods and determine their compliance with current regulations and consumer expectations. Conclusion: Although the foods evaluated meet the nutritional recommendations, a large proportion of them contain worrying amounts of added sugars and saturated fats, exceeding the recommended limits. These results suggest the need to improve the formulation of processed cereal-based foods for infants and young children in order to promote children's health and align with nutritional guidelines.
Description
Dissertação para obtenção do grau de Mestre no Instituto Universitário Egas Moniz
Keywords
Nutrição Alimentos transformados à base de cereais Lactentes e crianças pequenas Qualidade nutricional Macronutrientes Saúde infantil