Repository logo
 
Loading...
Thumbnail Image
Publication

Intoxicações em aves de companhia

Use this identifier to reference this record.
Name:Description:Size:Format: 
Dissertação_Vera Lucia.pdf761.16 KBAdobe PDF Download

Abstract(s)

Esta tese analisa as intoxicações mais frequentes em aves de companhia, através da revisão bibliográfica de alguns tóxicos, de natureza diversa, tais como, alimentos provenientes da dieta, e por isso considerados pelos proprietários como alimentos seguros (ex. abacate, alho, cebola, chocolate), ou plantas tóxicas e gases. Foram também focados alguns dos metais mais vezes implicados em casos clínicos e as principais reações adversas provocadas pela administração de fármacos que podem causar toxicidade em aves. Fez-se uma abordagem que pretende ser mais vocacionada para a prática clínica, com uma breve referência aos mecanismos subjacentes, sinais clínicos, diagnóstico, tratamento e prognóstico.
This thesis analyzes the most common poisoning cases in pet birds, through a literature review of some toxics from different natures, such as everyday food included in the human diet, and as so considered as safe food by the pet owners (eg. Avocado, garlic, onion, chocolate), and some toxic plants and gases. Also have been considered some of the most common metals involved in clinical cases, and the main adverse reactions induced by the administration of drugs that can cause toxicity in birds. This approach aims to be more dedicated to the clinical practice, with a brief reference to the underlying mechanisms, clinical signs, diagnosis, treatment and prognosis.

Description

Keywords

Aves domésticas Intoxicação Metais Abacate Alho Cebola Chocolate Sal Óleos Fumos

Citation

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue