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Publication

Quantification and categorisation of microplastics in wild and aquaculture fish and in the water of the Aegean Sea

dc.contributor.advisorMontezinho, Liliana Cristina Pereira
dc.contributor.authorBotelho, Ana Lourenço
dc.date.accessioned2021-11-30T09:45:42Z
dc.date.available2024-07-27T00:30:27Z
dc.date.issued2021-07-27
dc.description.abstractPlastic waste is recognised as a global threat to ecosystems. Microplastics may enter the food chain directly or indirectly in contaminated water or prey, respectively. Totally, 47 fishes from the inside and outside of aquaculture cages were analysed from Leros, a Greek island situated on the Aegean Sea. In addition, 11 samples of seawater were collected around aquaculture cages. The microplastics quantified were identified through a stereomicroscope and confirmed by a hot needle test. The results showed that in seawater and fish samples, fibres were the predominant type of microplastics, the main size was between 0.5 to 2 mm. Blue was the principal colour in fish and black was the principal colour in seawater samples. Furthermore, aquaculture and wild fishes are exposed to direct intake of microplastics from the seawater. This project demonstrates that the contamination and bioaccumulation of microplastics represent a real danger along the food chain.pt_PT
dc.description.abstractOs resíduos de plástico são reconhecidos como uma ameaça global para os ecossistemas. Os microplásticos podem entrar na cadeia alimentar direta ou indiretamente em água ou presa contaminada, respetivamente. No total, 47 peixes de dentro e fora das jaulas flutuantes de aquacultura foram analisados. Provenientes de Leros, uma ilha grega situada no Mar Egeu. Além disso, 11 amostras de água do mar foram recolhidas próximo das jaulas da aquacultura. Os microplásticos quantificados foram identificados através de um estereomicroscópio e confirmados pelo teste da agulha quente. Os resultados mostram que na água e nos peixes as fibras foram o tipo de microplásticos predominante, o tamanho principal foi de 0,5 a 2 mm. O azul foi a cor principal em peixes e o preto a cor principal nas amostras da água do mar. Adicionalmente, os peixes de aquacultura e selvagens estão expostos à ingestão directa de microplásticos da água do mar. Este projeto demonstra que a contaminação e bioacumulação de MPs representam um perigo real ao longo da cadeia alimentar.pt_PT
dc.identifier.tid202802221pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.26/38130
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectAegean Seapt_PT
dc.subjectAquaculture fishpt_PT
dc.subjectMicroplasticspt_PT
dc.subjectSeawaterpt_PT
dc.subjectWild fishpt_PT
dc.subjectÁgua do marpt_PT
dc.subjectMar Egeupt_PT
dc.subjectMicroplásticospt_PT
dc.subjectPeixe de aquaculturapt_PT
dc.subjectPeixe selvagempt_PT
dc.titleQuantification and categorisation of microplastics in wild and aquaculture fish and in the water of the Aegean Seapt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMedicina Veterináriapt_PT

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