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  • Deteção e quantificação dos principais constituintes de Ayahuasca com recurso a QuEChERS e HPLC-DAD
    Publication . Gonçalves, Joana; Rosado, Tiago; Barroso, Mário; Restolho, José; Luís, Ângelo; Duarte, Ana Paula; Gallardo, Eugenia
    A Ayahuasca é uma bebida psicoativa originalmente consumida na bacia amazónica. Esta decocção possui N,N-dimetiltriptamina (DMT), responsável pelos efeitos psicoativos, e alcaloides β-carbolínicos, que inibem a Monoamina Oxidase A (MAO-A), permitindo que o DMT aceda ao sistema nervoso central. A legislação que regula o consumo de Ayahuasca é pouco rigorosa, uma vez que esta também é consumida em contexto religioso, levando muitas vezes a um consumo não controlado. Este estudo tem como objetivo a quantificação simultânea de DMT, tetrahidroharmina (THH), harmina, harmalina, harmol e harmalol em amostras de Ayahuasca. Assim, inicialmente foram comparadas três técnicas de extração: microextração líquido-líquido dispersiva (DLLME), microextração em seringa empacotada (MEPS) e Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged and Safe (QuEChERS). Esta última mostrou ser a mais promissora, portanto foi submetida a um processo de otimização, onde foram testadas três variáveis (volume de solvente extrator, quantidade de amina primária secundária (PSA) e tempo de vórtex). As condições finais utilizadas foram 500 μL de solvente extrator, 85 mg de PSA e 4 segundos de agitação por vórtex. Posteriormente, foi utilizada cromatografia líquida de alta eficiência acoplada a um detetor de diode array (HPLC-DAD). O método analítico foi validado, apresentando linearidade entre 10 e 0,16 μg/mL (1 e 0,016 μg/mL para o DMT) com coeficientes de determinação superiores a 0,99. Os limites de deteção e quantificação foram de 0,16 μg/mL para as β-carbolinas e 0,016 μg/mL para o DMT e as eficiências de extração variaram entre 60 e 88 %. Este é o primeiro estudo que quantifica os principais constituintes de ayahuasca recorrendo à técnica de QuEChERS.
  • Comparative study of sample preparation procedures to determine the main compounds in ayahuasca beverages by QuEChERS and high‐performance liquid chromatography analysis
    Publication . Gonçalves, Joana; Rosado, Tiago; Barroso, Mário; Restolho, José; Fernández, Nicolás; Luís, Ângelo; Gallardo, Eugenia; Duarte, Ana Paula
    Introduction : Ayahuasca is a psychoactive drink originally consumed by indigenous people of the Amazon. The lack of regulation of this drink leads to uncontrolled consumption, and it is often consumed in religious contexts. Objective :The aim of this work is to compare three miniaturised extraction techniques for extracting the main ayahuasca compounds from beverages. Methodology:Three sample pretreatment techniques were evaluated (dispersive liquid–liquid microextraction [DLLME], microextraction by packed sorbent [MEPS] and QuEChERS [Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged and Safe]) for the simultaneous extraction of N,N-dimethyltryptamine (DMT), tetrahydroharmine (THH), harmine, harmaline, harmol and harmalol from ayahuasca beverage samples. Then, the most promising technique (QuEChERS) was chosen to pre-concentrate the analytes, subsequently detected by high-performance liquid chromatography coupled to a diode array detector (HPLC-DAD). Results: The procedure was optimised, with the final conditions being 500 μL of extractor solvent, 85 mg of primary secondary amine (PSA) and 4 s of vortexing. The analytical method was validated, showing to be linear between 0.16 and 10 μg/mL for β-carbolines and between 0.016 and 1 μg/mL for DMT, with coefficients of determination (R2) between 0.9968 and 0.9993. The limit of detection (LOD) and lower limit of quantification (LLOQ) were 0.16 μg/mL for all compounds, except for DMT (0.016 μg/mL) and extraction efficiencies varied between 60.2% and 88.0%. Conclusion: The analytical methodology proved to be accurate and precise, with good linearity, LODs and LLOQs. This method has been fully validated and successfully applied to ayahuasca beverage samples.