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Costa, Liliane Pereira da Silva

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  • Fruit and vegeteble Consumption among Immigrants in Portugal: A Nationwide Cross-Sectional Study
    Publication . Costa, Liliane; Dias, Sónia; Martins, Maria Do Rosário O.
    Abstract: This study aims to compare adequate fruit and vegetable (F&V) intake between immigrants and natives in Portugal, and to analyse factors associated with consumption of F&V among immigrants. Data from a population based cross-sectional study (2014) was used. The final sample comprised 17,410 participants ( 20 years old), of whom 7.4% were immigrants. Chi-squared tests and logistic regression models were conducted to investigate the association between adequate F&V intake, sociodemographic, anthropometric, and lifestyle characteristics. Adequate F&V intake was more prevalent among immigrants (21.1% (95% CI: 19.0–23.4)) than natives (18.5% (95% CI: 17.9–19.1)), (p = 0.000). Association between migrant status and adequate F&V intake was only evident for men: immigrants were less likely to achieve an adequate F&V intake (OR = 0.67, 95% CI = 0.66–0.68) when compared to Portuguese. Among immigrants, being female, older, with a higher education, and living in a low urbanisation area increased the odds of having F&V consumption closer to the recommendations. Adjusting for other factors, length of residence appears as a risk factor (15 or more years vs. 0–9 years: OR = 0.52, 95% CI = 0.50–0.53), (p = 0.000) for adequate F&V intake. Policies aiming to promote adequate F&V consumption should consider both populations groups, and gender-based strategies should address proper sociodemographic, anthropometric, and lifestyle determinants.
  • Alteração da Alimentação e atividade física em social: experiência da Região Autónoma da Madeira
    Publication . Costa, Liliane; Henriques, Eva; Esmeraldo, Teresa
    INTRODUÇÃO: As medidas de contenção social impostas durante a pandemia COVID-19 resultaram em restrições na vida diária e, consequentemente em alterações ao estilo de vida. Conhecer o efeito destas medidas nos hábitos alimentares e atividade física será importante para definir respostas de Saúde Pública ajustadas e em tempo útil. OBJETIVOS: Avaliar o efeito do período de contenção social na perceção da alteração de fatores do estilo de vida relacionados com a alimentação e a atividade física. METODOLOGIA: Estudo observacional, transversal e descritivo, de abordagem quantitativa. A amostra foi de 407 participantes entre os 5-84 anos de idade. Um questionário foi aplicado por entrevista telefónica assistida por computador, entre os dias 22 e 29 de maio. Na comparação dos dados por grupo etário e concelho de residência foram usados os testes Qui-quadrado e Kruskal-Wallis. RESULTADOS: Em comparação com o período pré-contenção social, 52,1% dos respondentes considerou ter diminuído a atividade física, 51,8% aumentou o tempo sentado e 33,7% alterou a sua alimentação. O aumento do comportamento de snacking foi reportado por 63,6% dos participantes, dos 5-10 anos, e por 50,0% dos 10-17 anos. Entre os mais jovens destaca-se o aumento na ingestão de água e fruta, e a redução de refeições takeaway/entrega ao domicílio e pré-preparadas. CONCLUSÕES: As medidas de contenção social provocaram diminuição na atividade física e a alteração de hábitos e comportamentos alimentares, principalmente entre os mais jovens.