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- Caracterização do desperdício alimentar e consumo hídrico dos utentes de uma IPSSPublication . Travassos, Catarina Helena Martins Ferreira; Botelho, GoretiResumo Com o aumento do índice de envelhecimento aumenta também a preocupação com o bem-estar da população envelhecida. É importante controlar a nutrição e hidratação no idoso. Neste sentido, o presente trabalho procurou quantificar e qualificar o desperdício alimentar do almoço e quantidades de água e alimentos ricos em água ingeridos pelos 26 utentes (84 ± 4,91 anos) de uma Instituição Particular de Solidariedade Social. O objetivo é identificar os motivos do desperdício e otimizar o serviço prestado por um lado e, por outro lado, avaliar hábitos de hidratação, identificar as possíveis causas de desidratação e incentivar a ingestão de líquidos. A recolha de dados teve a duração de 20 dias. A sopa, o prato principal, o acompanhamento, a sobremesa e o pão foram pesados antes e depois da distribuição para posterior cálculo de índices de sobras e restos. A quantificação do consumo de água foi feita através da aplicação de um questionário e da quantificação de água ingerida com base nas bebidas e alimentos consumidos. Foram produzidos 605,2 kg de alimentos dos quais 80,5 % foram efetivamente consumidos. Os restantes 19,5 % constituíram desperdício. Observou-se um índice de restos médio de 3,7 %, “ótimo/bom” segundo a literatura consultada, embora “regular” e “péssimo” para o acompanhamento e pão, respetivamente. O índice de sobras médio foi de 16,3 %, o que se considera “inaceitável” segundo os valores da literatura consultada. Os custos com o desperdício não aproveitado ascenderam a 230,15 € representando 15,8 % do custo das refeições. Ao fim de um ano o valor estimado pode chegar a 2991,95 €. Os valores encontrados representam um desperdício preocupante, indicando a necessidade de melhoria na gestão das quantidades produzidas, melhor adaptação das ementas aos utentes e de implementação de medidas que visem a redução dos desperdícios e otimização dos custos. A análise da avaliação dos hábitos de ingestão de bebidas e alimentos ricos em água, revelou que o consumo da grande maioria dos utentes é superior ao recomendado pela literatura consultada. Contudo, alguns utentes referiram sentir alguns sintomas associados ao estado de desidratação. Estes sintomas podem estar associados também ao envelhecimento acompanhado por doenças, falta de apetite e sede, falta de acompanhamento e assistência. Palavras-chave: Idoso, desperdício alimentar, sobras, restos, hidratação. IV Caracterização do desperdício alimentar e consumo hídrico dos utentes de uma IPSS Abstract With the increase of the aging index, there comes also a rise in the concern with the welfare of the aged population. It is important to control nutrition and hydration among the elderly. Therefore, this study serves to quantify and qualify the food waste during lunch time, the amounts of water, and foods filled with water consumed by 26 seniors (84 ± 4.91 years) of a Particular Social Security Institution. The goal is, on the one hand, to identify the reasons for this waste and to optimize the service provided and, on the other hand, to evaluate hydration habits, single out possible causes of dehydration and encourage fluid intake. The data used in this study was collected in 20 days. Soup, main course, side dish, dessert and bread were weighed before and after the distribution for subsequent calculation of rates of leftovers and plate waste. Water consumption was measured through a questionnaire and quantification of water intake based on beverages and foods consumed. From 605,2 kg of food produced, only 80.5 % were actually consumed. The remaining 19.5 % were wasted. The average rate of plate waste was 3.7 %, which is considered “excellent / good” according to the literature sources used, although for the side dish and bread items, it was labeled as “bad” and “unacceptable”, respectively. The average rate of leftovers was 16.3 %, which is considered “unacceptable” according to the reference results presented in bibliography. The costs of unused waste rose up to € 230.15, representing 15.8 % of the total cost of meals. After one year, the estimated value could reach € 2,991.95. These numbers represent a worrying waste of resources, indicating a need for improvement in the quantities produced management, in a better adaptation of menus to the patients and for implementing measures to reduce waste and optimize costs. The analysis of the habits of water-rich drinks and foods consumption assessment showed that over-ingestion is common among most patients, considering the recommendations found in the consulted bibliography. Nevertheless, some patients reported feeling some symptoms associated with dehydration. These symptoms can also be associated with ageing related processes such as sickness, lack of appetite and thirst, lack of supervision and assistance. Key-words: Senior, food waste, leftovers, plate waste, hydration.
- Improved Limits on Scattering of Weakly Interacting Massive Particles from Reanalysis of 2013 LUX DataPublication . LUX collaboration (101 authors); de Viveiros, L.; Lindote, A.; Lopes, M.I.; Neves, F.; Silva, C.; Solovov, V.N.We present constraints on weakly interacting massive particles (WIMP)-nucleus scattering from the 2013 data of the Large Underground Xenon dark matter experiment, including 1.4×104 kg day of search exposure. This new analysis incorporates several advances: single-photon calibration at the scintillation wavelength, improved event-reconstruction algorithms, a revised background model including events originating on the detector walls in an enlarged fiducial volume, and new calibrations from decays of an injected tritium β source and from kinematically constrained nuclear recoils down to 1.1 keV. Sensitivity, especially to low-mass WIMPs, is enhanced compared to our previous results which modeled the signal only above a 3 keV minimum energy. Under standard dark matter halo assumptions and in the mass range above 4 GeV c-2, these new results give the most stringent direct limits on the spin-independent WIMP-nucleon cross section. The 90% C.L. upper limit has a minimum of 0.6 zb at 33 GeV c-2 WIMP mass.
- Results on the Spin-Dependent Scattering of Weakly Interacting Massive Particles on Nucleons from the Run 3 Data of the LUX ExperimentPublication . LUX collaboration (101 authors); de Viveiros, L.; Lindote, A.; Lopes, M.I.; Neves, F.; Silva, C.; Solovov, V.N.We present experimental constraints on the spin-dependent WIMP (weakly interacting massive particle)-nucleon elastic cross sections from LUX data acquired in 2013. LUX is a dual-phase xenon time projection chamber operating at the Sanford Underground Research Facility (Lead, South Dakota), which is designed to observe the recoil signature of galactic WIMPs scattering from xenon nuclei. A profile likelihood ratio analysis of 1.4×104 kg day of fiducial exposure allows 90% C.L. upper limits to be set on the WIMP-neutron (WIMP-proton) cross section of σn=9.4×10-41 cm2 (σp=2.9×10-39 cm2) at 33 GeV/c2. The spin-dependent WIMP-neutron limit is the most sensitive constraint to date.
- Tritium calibration of the LUX dark matter experimentPublication . LUX collaboration (100 authors); de Viveiros, L.; Lindote, A.; Lopes, M.I.; Neves, F.; Silva, C.; Solovov, V.N.We present measurements of the electron-recoil (ER) response of the LUX dark matter detector based upon 170 000 highly pure and spatially uniform tritium decays. We reconstruct the tritium energy spectrum using the combined energy model and find good agreement with expectations. We report the average charge and light yields of ER events in liquid xenon at 180 and 105 V/cm and compare the results to the NEST model. We also measure the mean charge recombination fraction and its fluctuations, and we investigate the location and width of the LUX ER band. These results provide input to a reanalysis of the LUX run 3 weakly interacting massive particle search.
- Avaliação da marca na prespectiva dos visitantes e residentes: Estudo de Caso - Viver AlcochetePublication . Correia de Oliveira , Susana Isabel; Varela, MiguelNo contexto atual, os destinos, as cidades, os países são agora encarados como produtos. Neste âmbito, o city marketing e o city branding desempenham um papel chave na identificação das necessidades, desejos e interesses dos diferentes públicos da cidade, assim como na procura efetiva da sua satisfação e preservação do seu bem-estar, em particular e da sociedade em geral. Embora sendo uma disciplina recente, o branding de lugares tem despertado um interesse significativo, acompanhado pelo crescente número de publicações e artigos científicos sobre o tema. No entanto, continua a ser difícil desenhar e implementar eficazmente uma estratégia de marketing aplicada aos lugares, devido à sua complexidade enquanto produtos. Para o efeito, procura-se explicitar o branding, e o city branding, bem como sua evolução para place branding. Não existe melhor forma de perceber os mecanismo de ação, do que através experimentação. Aplicou-se um modelo de avaliação place branding a uma cidade em concreto.
- O Envolvimento Familiar na Construção da Fluência na EscritaPublication . Celeste Maria Lemos de Magalhães de Sousa