Browsing by Author "Correia, Andreia"
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- Acolhimento de refugiados: Alimentação e Necessidades Nutricionais em Situações de EmergênciaPublication . Valdiviesso, Rui; Gregório, Maria João; Sousa, Sofia Mendes de; Santos, Cristina Teixeira; Graça, Manuel Ramos; Correia, Andreia; Salvador, Clara; Filipe, Jéssica; Carriço, Joana; Guerra, António; Graça, PedroA Europa é neste momento um dos principais destinos de um intenso fluxo migratório provocado por diferentes conflitos armados no Médio Oriente e em África, tendo a Comissão Europeia (CE) acordado na distribuição de uma parte destas pessoas em clara necessidade de proteção nacional, pelos diversos Estados Membros. As populações em trânsito e as características do seu acolhimento possuem especificidades que podem comprometer o acesso a uma alimentação adequada e a cuidados básicos de saúde, influenciando a morbilidade e a mortalidade nos grupos afetados. Este manual pretende estabelecer um referencial para a intervenção alimentar e nutricional aos refugiados que chegam a Portugal. Destina-se a todos aqueles que prestam apoio, quer a nível individual, quer a nível institucional, e que sejam responsáveis por qualquer aspeto relacionado com a saúde e a alimentação dessas populações, facilitando a operacionalização da assistência e fornecendo ferramentas para a tomada de decisões. O manual está organizado em 3 partes. Inicia-se com a avaliação do estado nutricional da população a acolher, apresenta depois diversas estratégias para o desenho da intervenção alimentar e nutricional tendo por base as necessidades nutricionais previstas para estes grupos populacionais e, na parte final, aborda a importância de garantir a higiene e segurança dos alimentos na prestação desta assistência alimentar. Este manual apresenta ainda algumas considerações relacionadas com os cuidados básicos na área da psicologia destinados às equipas que estão no terreno.
- Nursing interventions to promote dyspnea self-management of complex chronic patients: An integrated reviewPublication . Henriques, Helga Rafael; Correia, Andreia; Santos, Tatiana; Faria, José; Sousa, Diana; Portela, Joana; Teixeira, JoanaObjectives: Chronic dyspnea, a distressing symptom in patients with complex chronic conditions, is linked to higher risks of mortality. This study aimed to identify nursing interventions that could improve self-management for complex chronic patients, thereby enhancing control over chronic dyspnea. The findings intend to guide nursing care strategies that promote self-management among this population. Methods: We searched the databases Medline, Scopus, Web of Science, CINAHL, Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR), and Joanna Briggs Institute (JBI) databases were searched in December 2023. We included adult patients with complex chronic conditions with chronic dyspnoea. The team screened articles collaboratively, using Rayyan software. A qualitative appraisal was performed according to JBI Critical Appraisal Checklist tools. The review protocol is registered under the number CRD42023456021. Results: Our review included 18 studies that explored a variety of interventions for chronic dyspnea. We identified pharmacological interventions (such as oxygen therapy and inhalation treatments) and nonpharmacological approaches (including educational programs, breathing exercises, fluid intake management, body awareness techniques, peer support, emotional intelligence training, and the use of web applications). Those interventions empower patients, improve their ability to fulfill life roles, mitigate emotional distress, and improve overall quality of life. Nursing care can be crucial in enabling individuals to achieve independence and autonomy in self-care. Conclusions: Promoting self-management for chronic dyspnea in complex chronic patients requires a holistic approach, encompassing multidisciplinary interventions, individualized self-care education, peer engagement, and technological support. Current research on self-management inadequately addresses interventions targeting patient behaviour change. It highlights the need to delve deeper into the selfmanagement process. Further research is needed to expand the evidence base and refine these interventions.
- A pessoa em situação crítica: Cuidados de enfermagem especializados intra e pré-hospitalaresPublication . Correia, Andreia; Santos, Maria Luísa; Pimenta, Noélia
- Portugal Alimentação Saudável em Números, 2015Publication . Graça, Pedro; Sousa, Sofia Mendes de; Correia, Andreia; Salvador, Clara; Nogueira, Paulo Jorge; Farinha, Carla SofiaEm 2012, foram aprovados oito programas prioritários a desenvolver pela Direção-Geral da Saúde (DGS), entre eles o Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável (PNPAS), com um horizonte temporal de cinco anos (2012-2016). Findo o quarto ano de atividade, descreve-se a informação existente sobre nutrição e alimentação, avalia-se o que se produziu em 2015 e, acima de tudo, faz-se uma retrospetiva do que se conseguiu neste primeiro quadriénio de implementação de uma política alimentar e de nutrição em Portugal.
- Poster 07 - Combate ao Biofilme na Ferida Complexa – um estudo de casoPublication . Correia, Andreia; Lopes, Ana; Caeiro, AndreiaA infeção da ferida é uma complicação da cicatrização com impacto negativo na vida da pessoa e um desafio para os profissionais de saúde. Existem sinais de infeção que nem sempre são reconhecidos como tal, nem mesmo quando esta se apresenta sob a forma de biofilme. Apesar de não ser visível a olho nú, alguns tecidos são sugestivos da sua presença. A descrição deste estudo de caso vem demonstrar como o reconhecimento da influência do biofilme e a ausência de um plano direcionado nesse sentido pode resultar num tratamento pouco eficaz das feridas complexas.
- The Portuguese National Programme for the Promotion of Healthy Eating: 2012–2015Publication . Graça, Pedro; Gregório, Maria João; Sousa, Sofia Mendes de; Carriço, Joana; Correia, Andreia; Salvador, ClaraThis paper describes the first 4-year period (2012–2015) of implementation of the Portuguese National Programme for the Promotion of Healthy Eating (PNPAS). PNPAS was approved in 2012 and emerged as a preventive programme for noncommunicable diseases, aiming to improve the nutritional status of the population; it represents the first national strategy in Portugal for the promotion of healthy eating. To accomplish its mission, and taking into account its overall principles, PNPAS has five main goals: (i) to increase knowledge about the food intake of the Portuguese population and about its determinants and consequences; (ii) to modify the availability of certain foods (high in sugar, salt and fat), in schools, workplaces and public spaces; (iii) to inform and empower the population for the purchase, preparation and storage of healthy food, especially the most vulnerable groups; (iv) to identify and promote crosssectoral actions that encourage the consumption of foods of good nutritional quality in an articulate and integrated way with other sectors, namely agriculture, sport, environment, education, social security and local authorities; and (v) to improve the qualifications and conduct of the different professionals who, owing to their roles, may influence nutritional knowledge, attitudes and behaviours. The design of PNPAS followed the latest strategic lines suggested by WHO and the European Commission, proposing a crosssectoral mix of interventions to ensure physical and economic access to healthy eating by creating healthy environments and empowering individuals and communities. Several actions were implemented at different levels during the first 4-year period of implementation of PNPAS; two were especially relevant. The first concerned the empowerment of citizens regarding healthy eating, where the most important aspect was introduction of a digital strategy through development of a website and a blog dedicated to healthy eating. The second concerned the development of documents for health care and other professionals, including several guidelines in new areas, such as anthropometric measures and intervention in preobesity. Process and output indicators were defined to monitor and evaluate the programme. Among those considered as output indicators were the evaluation of childhood obesity, salt consumption and intake of breakfast by school-aged children.