Repository logo
 
Loading...
Thumbnail Image
Publication

Efeito da época da monda dos cachos no rendimento da casta Baga enxertada em SO4 e em pé franco

Use this identifier to reference this record.
Name:Description:Size:Format: 
RITA.pdf2.47 MBAdobe PDF Download

Abstract(s)

O ensaio experimental decorreu de outubro de 2017 a outubro de 2018 na empresa Luís Pato Unipessoal LDA, na freguesia de Amoreira da Gândara, no concelho de Anadia. Para o estudo foram usadas duas parcelas de vinha distintas: • Vinha da Panasqueira enxertada em SO4 - Como até hoje ainda não foi descoberto um remédio eficaz no combate à filoxera, recomenda-se a enxertia; • Vinha das Valadas, Vinha Pé Franco ou Vinha do Barro - Alguns produtores, como é o caso do Luís Pato, desafiam as probabilidades e plantam as suas vinhas em Pé franco, sem o uso de um porta enxerto. No presente trabalho pretende-se analisar o efeito da monda de cachos em três épocas diferentes - floração (MF), bago de ervilha (ME) e pintor (MP) - na maturação e na qualidade da casta Baga. Caracterizam-se alguns parâmetros agronómicos e enológicos, nomeadamente o peso/cacho (g), a produção/videira (kg), o grau provável (%) e a acidez (g ácido tartárico/L). A vinha da Panasqueira, enxertada em SO4, obteve um maior peso/cacho (g) e uma maior produção/videira (kg) quando comparada com a vinha pé franco. No que diz respeito à qualidade do mosto, relativamente ao parâmetro acidez, foi a vinha enxertada que obteve os valores mais elevados. A vinha das Valadas, instalada em pé franco, obteve os valores mais elevados no que diz respeito ao parâmetro grau provável (% volume). Para as duas vinhas em estudo, foi à monda ao pintor (MP) que induziu valores mais elevadas para o peso/cacho (g), seguido da monda em cacho de ervilha (ME). A testemunha (T) foi a modalidade onde se obteve os valores mais altos para a produção/videira (kg) para ambas as parcelas. Na vinha da Panasqueira o maior grau provável (%) foi registado na monda ao pintor (MP) enquanto que a acidez foi na testemunha (T). Na vinha das Valadas, em pé franco, os maiores valores de grau provável e acidez foram registados na monda à floração (MF). Palavras-chave: videira; Bairrada; Baga; Monda; Solos argilo-calcário
Abstract The experimental trial lasted from October 2017 to October 2018 at the company Luís Pato Unipessoal LDA, in the parish of Amoreira da Gândara, in the municipality of Anadia. For the study, two different vineyards were used: • Since an effective remedy has not yet been found in the fight against phylloxera, grafting is recommended - Panasqueira vine grafted in SO4; • Valadas’ vineyar, Pé de Franco's vineyard or Barro’s vineyard - Some producers, Luís Pato, challenge the odds and phylloxera and plant their vineyards in free standing, without the use of a graft. In the present work we intend to analyze the effect of the thinning of bunches in three different seasons, flowering (MF), Fruit Set (ME) and veraison (MP), in maturation and quality of the Baga caste. Some agronomic and oenological parameters are characterized, such as weight/bunch (g), yield/vine (kg), “probable volume”(%) and acidity (g tartaric acid / L). The Panasqueira vineyard, grafted on SO4, obtained greater weight/bunch (g) and higher productivity/vine (kg) results when compared with the pé franco vineyard. Regarding the quality of the wort, considering the acidity parameter, it was the Panasqueira vineyard that obtained the highest values. The Valadas vineyard, installed in free standing, obtained the highest values (in relation to the parameter) regarding the probable degree (% volume). For the two studied vines, the best results for weight / bunch (g), where verified the the thinning was applied to the Veraison (MP), followed by Frui Set (ME). The control vineyard (T) obtained the highest values for yield / grapevine (kg) for both samples. In the Panasqueira’s vineyard, the highest probable degree (%) was recorded in the thinning of the Veraison (MP) while the acidity was verified in the control (T). In the Valadas vineyard, installed in free standing, the highest values of probable degree and acidity were recorded when the thinning was executed during the flowering season (MF). Key words: vine; Bairrada; Berry; crop thinning ; clay-limestone soils

Description

Keywords

Videira Bairrada Baga Monda Solos argilo-calcário

Citation

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Publisher

CC License