Repository logo
 
Publication

Factors influencing healthy food choices of university students

dc.contributor.authorSousa, Bruno
dc.contributor.authorAlves Pacheco, Catarina
dc.contributor.authorPereira, Carolina
dc.contributor.authorBatalha, Mariana
dc.contributor.authorSantos, Tânia
dc.contributor.authorVitorino de Carvalho, Rita
dc.date.accessioned2021-01-22T14:49:11Z
dc.date.available2021-01-22T14:49:11Z
dc.date.issued2020
dc.description.abstractIntroduction : Healthy foods, like fruits, vegetables, legumes, and nuts, among others, should be available to anyone, especially young people, for example at the school level (1).In the National Program for the Promotion of Healthy Eating, one of the action plans for 2018-2019 was the “Modification of food supply in certain public spaces (including higher education institutions)” and for 2019- 2020: “Contribute technically to the implementation of a simplifying nutrition labeling system”(4). Thus, schools and universities should be able to encourage young people to choose higher quality food products by promoting certain menu changes (2).Today it is known that young consumers are well informed about the products they eat (3) and also have become more aware of the foods they chose both at home and away from home (4). Increasingly interested in adhering to a healthy diet, young people are progressively opting for more complete food products, both in terms of their nutritional value, as well as their origin, the form of production, including locally grown and organically grown produce, the composition, and the healthiness of the food product (5,6). Conscientious consumers value personal health and are sensitive to the effects of food products (5). Young people also place progressively greater attention on the quality of a product. In addition to the quality parameter of a food product, other factors influence young people's choices, namely economic (7), social, and personal taste (3) factors. However, due to the adaptation of a new environment,study stress, lack of proper time management and busy class schedules, these university students can suffer a lack of concern about their own health and consequently also present unhealthy food choices (8,9). The presence of healthy restaurants in the university campus could be a possible way to prevent these unhealthy patterns. Taking this into consideration, the main aim of the presente study was to describe the factors that may influence the choice for a healthy restaurant in the university campus, as well as the trends in healthy food consumption among university students from the Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias (ULHT) in Lisbon, Portugal.pt_PT
dc.description.abstractUma alimentação saudável deveria estar ao alcance de qualquer pessoa, principalmente dos mais jovens, por exemplo a nível das instituições educativas (1). No Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável, um dos planos de ações para 2018-2019 é a “Modificação da oferta alimentar em determinados espaços públicos (instituições do ensino superior)” e para 2019-2020: “Contribuir tecnicamente para a implementação de um sistema de rotulagem nutricional simplificativo” (2). Hoje em dia sabe-se que o jovem consumidor está bem informado no que toca aos produtos que ingere (3), tanto em casa como fora dela (4). Tendo cada vez mais interesse na adesão a uma dieta saudável, os jovens optam progressivamente por produtos alimentícios mais completos, quer no que toca ao seu valor nutricional, assim como, à origem, à forma de produção do produto, incluindo produtos cultivados localmente e organicamente, à composição, e à salubridade do produto alimentício (5, 6). O tipo de consumidor consciente valoriza a saúde pessoal e é sensível aos efeitos dos produtos alimentícios (5). Os jovens colocam ainda, uma atenção progressivamente maior na qualidade de um produto. Além do parâmetro de qualidade de um produto alimentício, existem ainda outros fatores que influenciam as escolhas dos jovens, sendo eles fatores económicos (7), sociais e o gosto pessoal (3). No entanto, devido à adaptação a um novo ambiente, stress provocado pelo estudo, falta de gestão adequada do tempo e horários ocupados pelas aulas, os universitários podem sofrer uma falta de preocupação com a própria saúde e, consequentemente, também apresentar escolhas alimentares pouco saudáveis (8, 9). A presença de restaurantes saudáveis no campus da universidade poderá ser uma forma possível de evitar esses padrões prejudiciais. Tendo em consideração todos estes fatores, o principal objetivo do presente estudo foi descrever os fatores que podem influenciar a escolha de um restaurante saudável no campus da universidade, bem como as tendências no consumo de alimentos entre estudantes universitários da Universidade Lusófona Portugal de Humanidades e Tecnologias (ULHT) em Lisboa,pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationBiomed Biopharm Res., 2020; (17)1: 1-10pt_PT
dc.identifier.doi10.19277/bbr.17.1.220pt_PT
dc.identifier.issn21882-236
dc.identifier.issn2182-2379
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.26/34873
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectfood choicept_PT
dc.subjectconsumption trendspt_PT
dc.subjecthealthy foodpt_PT
dc.subjectbehaviorspt_PT
dc.subjectuniversity studentspt_PT
dc.subjectMadeira Islandpt_PT
dc.subjectRegião Autónoma da Madeirapt_PT
dc.subjectPortugalpt_PT
dc.subjectescolha alimentarpt_PT
dc.subjecttendências de consumopt_PT
dc.subjectcomida saudávelpt_PT
dc.subjectcomportamentospt_PT
dc.subjectestudantes universitáriospt_PT
dc.titleFactors influencing healthy food choices of university studentspt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage10pt_PT
oaire.citation.issue1pt_PT
oaire.citation.startPage1pt_PT
oaire.citation.titleBiomedical and Biopharmaceutical Research Journalpt_PT
oaire.citation.volume17pt_PT
person.familyNameFrança de Sousa
person.givenNameBruno Lisandro
person.identifier.ciencia-id481F-B83A-D94C
person.identifier.orcid0000-0002-9931-8910
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublicationb12ff1bb-d73f-491d-8aac-947212f26e52
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryb12ff1bb-d73f-491d-8aac-947212f26e52

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
2020 - Factors influencing healthy food choices of university students.pdf
Size:
2.71 MB
Format:
Adobe Portable Document Format