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- Processo de espumantização: abordagem ao controlo analítico e metrológicoPublication . Vieira, Joana Beaumont; Botelho, Goreti Maria dos AnjosResumo O presente trabalho, foi desenvolvido no âmbito da unidade curricular de estágio profissionalizante do Mestrado de Engenharia Alimentar, da Escola Superior Agrária de Coimbra, sendo que a componente prática foi realizada na empresa Caves Primavera, durante o período de 6 meses. Este trabalho teve como principal objetivo o acompanhamento do processo de elaboração de vinhos espumantes pelo método clássico, onde a segunda fermentação alcoólica é realizada dentro da garrafa, recorrendo às técnicas de utilização de leveduras livres e leveduras imobilizadas em esferas de alginato. Procedeu-se ao controlo físico, químico e microbiológico durante a conceção e enchimento do vinho espumante e ainda, ao controlo metrológico na fase de Degorgement. Foi possível concluir, em relação às diferentes técnicas de realização de vinhos espumantes, que a técnica de utilização de leveduras imobilizadas em esferas de alginato para além de agilizar o processo da elaboração de espumantes, reduz os custos de mão-de-obra para a empresa uma vez que é evitada a operação designada de “remuage” característica da técnica de utilização de leveduras livres. Relativamente ao controlo analítico que é feito durante o processo de espumantização até à obtenção do produto final, este revela-se de extrema importância no acompanhamento das diversas fases do processo para que seja possível a obtenção de um produto que cumpra os requisitos de qualidade. Palavras-chave: espumante, leveduras, fermentação alcoólica, controlo analítico, controlo metrológico. iii Abstract This project was developed through the internship period within the Master of Food Engineering, at Coimbra College of Agriculture, and of which the practical component was held at Caves Primavera Company for 6 months. The main aim of this project is the monitoring of the production of sparkling wines by the traditional method, where the second fermentation is carried into the bottle. The latter was performed using the techniques of free yeast and immobilized yeast in alginate spheres processes. Moreover there was also a physical, chemical, microbiological control during the sparkling wine design and filling. The metrological control is only completed in the phase of degorgement. A conclusion can be drawn concerning the different techniques of producing sparkling wines: the technique of using yeast immobilized in alginate beads, in addition to streamline the process of production of sparkling, reduces labor costs as long as the remuage is not implemented during this operation. Regarding the analytical control that is carried throughout the process of sparkling until the final product: the latter is proven to be of utmost importance in monitoring the various stages of the process in order to achieve product that meet the quality requirements. Keywords: sparkling wine, yeast, fermentation, analytical control, metrological control.
- Cafés FEB S.A.: controlo da qualidade e implementação da norma ISO 9001:2008Publication . Farinha, Rita Maria Taxa Turicas; Gândara, João Filipe MarquesRESUMO O presente relatório resulta do Estágio Profissionalizante, realizado no âmbito do Mestrado em Engenharia Alimentar na Escola Superior Agrária de Coimbra. O estágio decorreu na empresa “Cafés FEB, S.A.”, que se dedica à torrefacção de café, numa primeira fase em Coimbra e, após mudança de instalações, em Taveiro. Teve a duração de seis meses, com início a dezasseis de Abril de 2014 e conclusão a dezasseis de Outubro de 2014. O objectivo do estágio foi a aplicação de competências adquiridas durante o Mestrado, que implicaram o conhecimento da NP EN ISO 9000:2005 e NP EN ISO 9001:2008, acompanhamento dos processos de produção e controlo da qualidade do produto final e o auxílio no desenvolvimento de procedimentos com a finalidade de controlo documental, entre outros. Com a realização deste estágio foi possível observar e participar nas actividades que decorrem numa empresa de torrefacção e embalamento de café e sucedâneos, aplicando ainda conhecimentos no que toca à parte documental acerca da qualidade e no que diz respeito ao controlo da mesma na área de produção. Palavras-chave: Qualidade, NP EN ISO 9001, Café.
- Revisão do plano de inspeção e ensaio das matérias primas numa indústria alimentarPublication . Silva, Mafalda dos Santos; Botelho, Goreti Maria dos AnjosResumo O presente relatório de estágio profissionalizante do Mestrado em Engenharia Alimentar da Escola Superior Agrária de Coimbra foi realizado com base na atividade desenvolvida na empresa Imperial-Produtos Alimentares, S.A. O presente trabalho tem como objetivo principal a revisão do Plano de Inspeção e Ensaio (PIE) da Imperial-Produtos Alimentares, S.A., no âmbito do controlo da qualidade das matérias-primas, e consequente proposta de alteração. Para tal, efetuou-se um levantamento das matérias-primas e da legislação inerente, com posterior verificação dos parâmetros de inspeção e respetivos critérios de aceitação existentes no PIE. Adicionalmente foi efetuada comparação desses parâmetros com as especificações da empresa e os critérios de avaliação estabelecidos pela legislação. Desta comparação foi possível verificar os parâmetros de inspeção a introduzir, quais os critérios de aceitação que se encontravam desatualizados e que outros pontos do PIE não se encontravam de acordo com o controlo realizado. A proposta de PIE apresenta fundamentalmente a necessidade de haver atualizações ao nível dos critérios de aceitação, por atualização da legislação, ou de parâmetros de inspeção cujos critérios de aceitação remetiam para a legislação. Palavras-chave: Chocolate; Plano de Inspeção e Ensaio; matérias-primas; legislação; critérios de aceitação; critérios de avaliação; parâmetros de inspeção. Página | III Abstract This report of internship of the Master’s degree in Food Engineering from the Escola Superior Agrária de Coimbra was based on the activity developed in Imperial-Produtos Alimentares, S.A. The main goal of the present document is the revision of the inspection and test plan (ITP) in the ambit of raw materials followed and consequent proposal of alteration. To accomplish the objective a list of raw materials used by Imperial-Produtos Alimentares, S.A. was made and the inherent laws were searched. The next step was to compare the inspection characteristics in the IEP and respective acceptance criteria, with the company's specifications and with evaluation criteria established by the legislation. With the resulting data the new IEP proposed was made adding new inspection features, updating the outdated acceptance criteria and changing others points of the IEP that was not in agreement with the control that is made. The reasons behind the majority of the proposed IEP updates is the point of acceptance criteria, either due to the legislation updates or because of inspection parameters that had their acceptance criteria according to the legislation. Key-Words: Chocolate; Inspection test plan; raw materials; legislation; evaluation criteria; acceptance; inspection characteristics.
- Search for dark matter in events with heavy quarks and missing transverse momentum in $pp$ collisions with the ATLAS detectorPublication . ATLAS collaboration (2890 authors); Aguilar-Saavedra, Juan Antonio; Amor Dos Santos, Susana Patricia; Anjos, Nuno; Araque, Juan Pedro; Cantrill, Robert; Carvalho, João; Castro, Nuno Filipe; Conde Muiño, Patricia; Da Cunha Sargedas De Sousa, Mario Jose; Fiolhais, Miguel; Galhardo, Bruno; Gomes, Agostinho; Gonçalo, Ricardo; Jorge, Pedro; Lopes, Lourenco; Machado Miguens, Joana; Maio, Amélia; Maneira, José; Onofre, António; Palma, Alberto; Pedro, Rute; Pina, João Antonio; Pinto, Belmiro; Santos, Helena; Saraiva, João; Silva, José; Tavares Delgado, Ademar; Veloso, Filipe; Wolters, HelmutThis article reports on a search for dark matter pair production in association with bottom or top quarks in $20.3 \mathrm {~fb}^{-1}$ of $pp$ collisions collected at $\sqrt{s} = 8$ TeV by the ATLAS detector at the LHC. Events with large missing transverse momentum are selected when produced in association with high-momentum jets of which one or more are identified as jets containing $b$ -quarks. Final states with top quarks are selected by requiring a high jet multiplicity and in some cases a single lepton. The data are found to be consistent with the Standard Model expectations and limits are set on the mass scale of effective field theories that describe scalar and tensor interactions between dark matter and Standard Model particles. Limits on the dark-matter–nucleon cross-section for spin-independent and spin-dependent interactions are also provided. These limits are particularly strong for low-mass dark matter. Using a simplified model, constraints are set on the mass of dark matter and of a coloured mediator suitable to explain a possible signal of annihilating dark matter.
- Measurement of the inclusive jet cross-section in proton-proton collisions at $ \sqrt{s}=7 $ TeV using 4.5 fb$^{−1}$ of data with the ATLAS detectorPublication . ATLAS collaboration (2893 authors); Aguilar-Saavedra, Juan Antonio; Amor Dos Santos, Susana Patricia; Anjos, Nuno; Araque, Juan Pedro; Cantrill, Robert; Carvalho, João; Castro, Nuno Filipe; Conde Muiño, Patricia; Da Cunha Sargedas De Sousa, Mario Jose; Do Valle Wemans, André; Fiolhais, Miguel; Galhardo, Bruno; Gomes, Agostinho; Gonçalo, Ricardo; Jorge, Pedro; Lopes, Lourenco; Machado Miguens, Joana; Maio, Amélia; Maneira, José; Marques, Carlos; Onofre, António; Palma, Alberto; Pedro, Rute; Pina, João Antonio; Pinto, Belmiro; Santos, Helena; Saraiva, João; Silva, José; Tavares Delgado, Ademar; Veloso, Filipe; Wolters, HelmutThe inclusive jet cross-section is measured in proton-proton collisions at a centre-of-mass energy of 7 TeV using a data set corresponding to an integrated luminosity of 4.5 fb$^{−1}$ collected with the ATLAS detector at the Large Hadron Collider in 2011. Jets are identified using the anti-k$_{t}$ algorithm with radius parameter values of 0.4 and 0.6. The double-differential cross-sections are presented as a function of the jet transverse momentum and the jet rapidity, covering jet transverse momenta from 100 GeV to 2 TeV. Next-to-leading-order QCD calculations corrected for non-perturbative effects and electroweak effects, as well as Monte Carlo simulations with next-to-leading-order matrix elements interfaced to parton showering, are compared to the measured cross-sections. A quantitative comparison of the measured cross-sections to the QCD calculations using several sets of parton distribution functions is performed.