Browsing by Author "Sousa, Sofia Mendes de"
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- Acolhimento de refugiados: Alimentação e Necessidades Nutricionais em Situações de EmergênciaPublication . Valdiviesso, Rui; Gregório, Maria João; Sousa, Sofia Mendes de; Santos, Cristina Teixeira; Graça, Manuel Ramos; Correia, Andreia; Salvador, Clara; Filipe, Jéssica; Carriço, Joana; Guerra, António; Graça, PedroA Europa é neste momento um dos principais destinos de um intenso fluxo migratório provocado por diferentes conflitos armados no Médio Oriente e em África, tendo a Comissão Europeia (CE) acordado na distribuição de uma parte destas pessoas em clara necessidade de proteção nacional, pelos diversos Estados Membros. As populações em trânsito e as características do seu acolhimento possuem especificidades que podem comprometer o acesso a uma alimentação adequada e a cuidados básicos de saúde, influenciando a morbilidade e a mortalidade nos grupos afetados. Este manual pretende estabelecer um referencial para a intervenção alimentar e nutricional aos refugiados que chegam a Portugal. Destina-se a todos aqueles que prestam apoio, quer a nível individual, quer a nível institucional, e que sejam responsáveis por qualquer aspeto relacionado com a saúde e a alimentação dessas populações, facilitando a operacionalização da assistência e fornecendo ferramentas para a tomada de decisões. O manual está organizado em 3 partes. Inicia-se com a avaliação do estado nutricional da população a acolher, apresenta depois diversas estratégias para o desenho da intervenção alimentar e nutricional tendo por base as necessidades nutricionais previstas para estes grupos populacionais e, na parte final, aborda a importância de garantir a higiene e segurança dos alimentos na prestação desta assistência alimentar. Este manual apresenta ainda algumas considerações relacionadas com os cuidados básicos na área da psicologia destinados às equipas que estão no terreno.
- Food Policy in Portugal: Historical Context, Opportunities, and ThreatsPublication . Graça, Pedro; Gregório, Maria João; Sousa, Sofia Mendes de; Camolas, JoséIn 2012 Portugal implemented a concerted set of actions aiming at improving its population's nutritional status, as it will be described in this article. This strategy on food and nutrition, conducted by the Ministry of Health, was the result of different initiatives and experiences that had been carried out in this field since 1974. In fact, the first steps for the development of a food and nutrition policy in Portugal were done in this period (1974), the time when the democracy was established in Portugal. It also coincides with Food and Agriculture Organization's First World Food Conference, which took place in Rome in the same year. In this article, the main actions already implemented in Portugal are described, as well as difficulties, threats, and opportunities for the future arising from this new food and nutrition policy.
- Portugal Alimentação Saudável em Números, 2015Publication . Graça, Pedro; Sousa, Sofia Mendes de; Correia, Andreia; Salvador, Clara; Nogueira, Paulo Jorge; Farinha, Carla SofiaEm 2012, foram aprovados oito programas prioritários a desenvolver pela Direção-Geral da Saúde (DGS), entre eles o Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável (PNPAS), com um horizonte temporal de cinco anos (2012-2016). Findo o quarto ano de atividade, descreve-se a informação existente sobre nutrição e alimentação, avalia-se o que se produziu em 2015 e, acima de tudo, faz-se uma retrospetiva do que se conseguiu neste primeiro quadriénio de implementação de uma política alimentar e de nutrição em Portugal.
- The Portuguese National Programme for the Promotion of Healthy Eating: 2012–2015Publication . Graça, Pedro; Gregório, Maria João; Sousa, Sofia Mendes de; Carriço, Joana; Correia, Andreia; Salvador, ClaraThis paper describes the first 4-year period (2012–2015) of implementation of the Portuguese National Programme for the Promotion of Healthy Eating (PNPAS). PNPAS was approved in 2012 and emerged as a preventive programme for noncommunicable diseases, aiming to improve the nutritional status of the population; it represents the first national strategy in Portugal for the promotion of healthy eating. To accomplish its mission, and taking into account its overall principles, PNPAS has five main goals: (i) to increase knowledge about the food intake of the Portuguese population and about its determinants and consequences; (ii) to modify the availability of certain foods (high in sugar, salt and fat), in schools, workplaces and public spaces; (iii) to inform and empower the population for the purchase, preparation and storage of healthy food, especially the most vulnerable groups; (iv) to identify and promote crosssectoral actions that encourage the consumption of foods of good nutritional quality in an articulate and integrated way with other sectors, namely agriculture, sport, environment, education, social security and local authorities; and (v) to improve the qualifications and conduct of the different professionals who, owing to their roles, may influence nutritional knowledge, attitudes and behaviours. The design of PNPAS followed the latest strategic lines suggested by WHO and the European Commission, proposing a crosssectoral mix of interventions to ensure physical and economic access to healthy eating by creating healthy environments and empowering individuals and communities. Several actions were implemented at different levels during the first 4-year period of implementation of PNPAS; two were especially relevant. The first concerned the empowerment of citizens regarding healthy eating, where the most important aspect was introduction of a digital strategy through development of a website and a blog dedicated to healthy eating. The second concerned the development of documents for health care and other professionals, including several guidelines in new areas, such as anthropometric measures and intervention in preobesity. Process and output indicators were defined to monitor and evaluate the programme. Among those considered as output indicators were the evaluation of childhood obesity, salt consumption and intake of breakfast by school-aged children.