Repository logo
 
Loading...
Thumbnail Image
Publication

OLIGÓMEROS DE QUITOSANA, PREPARAÇÃO E PROPRIEDADES BIOLÓGICAS: UMA REVISÃO BIBLIOGRÁFICA

Use this identifier to reference this record.

Advisor(s)

Abstract(s)

Chitin and chitosan possess many functional properties offering them a wide range of applications. However, chitin is only soluble in very specific solvents whereas chitosan is soluble in diluted acid solutions, highly viscous. These problems of solubility in physiological conditions have limited their biological applications. In order to overcome these problems numerous studies have been developed on the preparation of oligomers from these biopolymers. These oligomers are water-soluble, present low viscosity and are absorbed in the human intestine. These studies concerned the development of different methods on the oligomers preparation and the evaluation of their biological activities. The current work is a review of the chemical and enzymatic methods used in the preparation of oligomers, includings the chemical hydrolysis mechanisms, and also the results obtained in the characterization of their biological activities.
A quitina e a quitosana, obtida por desacetilação da quitina, possuem múltiplas propriedades funcionais, levando a que encontrem aplicações em áreas muito diversificadas. Porém, a quitina é apenas solúvel em solventes muito específicos enquanto a quitosana, sendo solúvel em soluções ácidas diluídas, apresenta elevada viscosidade. Estes problemas de solubilidade em condições fisiológicas limitam as aplicações biológicas destes biopolímeros. Para ultrapassar estas dificuldades desenvolveram-se numerosos estudos sobre a obtenção de oligómeros resultantes da hidrólise destes biopolímeros os quais são solúveis em água, apresentam baixa viscosidade e são absorvíveis no intestino humano. Estes estudos envolveram o desenvolvimento de diferentes métodos de preparação destes oligómeros e de avaliação das respectivas actividades biológicas. Este trabalho constitui uma revisão bibliográfica dos métodos químicos e enzimáticos usados na preparação dos oligómeros, incluindo os mecanismos das reacções de hidrólise envolvidas, e dos resultados obtidos em estudos sobre as suas diferentes actividades biológicas.

Description

Keywords

Pedagogical Context

Citation

BATISTA, I; ANDRADE, I.; SILVA, H. A., 2015. Oligómeros de quitosana, preparação e propriedades biológicas: uma revisão bibliográfica. Relat. Cient. Téc. do IPMA nº 9, 68p.

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Publisher

Instituto Português do Mar e da Atmosfera, I.P.

CC License

Without CC licence