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- Timing na aplicação de um colutório à base de fluor, no esmalte erodidoPublication . Gonçalves, M.; Carmo, J.; Peixoto, A.; Carvalho, P.; Ascenso, C.; Manso, A. C.
- Património cultural: tradição e etnografia - do passado para o presentePublication . Fontainha, Inês Sobral; Carreira, Vivina AlmeidaResumo Este projeto baseia-se nas tradições e nos usos e costumes do concelho de Viana do Castelo, nomeadamente a sua etnografia, trajes regionais e toda a sua envolvente quanto às suas gentes e variados ofícios. Os objetivos previamente definidos para este trabalho são, numa primeira parte, contextualizar o Turismo na atualidade, principalmente o Turismo Cultural, e o Turismo em Portugal. Numa segunda parte o foco é Viana do Castelo, distrito e concelho, para perceber as interligações do turismo e das suas variadas vertentes como o ecoturismo e o turismo cultural. Numa vertente mais específica o objeto de estudo é a freguesia de Afife, com o intuito de conhecer a história e a sua envolvente cultural para perceber quais as mais-valias e as oportunidades existentes para a criação de um projeto que visa a valorização do património cultural existente no local. A recolha de dados para a realização deste documento e posterior ideia de projeto apresentada centra-se em livros que relatam a história da freguesia, através do conhecimento pessoal e do conhecimento de outros intervenientes diretos e indiretos, tais como habitantes da freguesia e membros de entidades locais. O projeto turístico tem por base as tradições culturais da freguesia de Afife conjugando-se com a ruralidade do local e o restante património material e imaterial existente. Esta ideia surge após uma vasta e aprofundada pesquisa sobre a freguesia e sobre a sua história, que facultou dados suficientes para a realização de algo concreto e que valoriza as muitas tradições que se vêm perdendo no tempo e que é conveniente conservar. Palavras-chave Cultura; Ecoturismo; Etnografia; Património; Tradições IV Abstract This project is based on the traditions and customs of Viana do Castelo’s municipality, namely its ethnography, regional mores and craftsmanship. The objectives previously defined for this work are, in the first part, is to carry out research into the state of the art of tourism studies in particular Cultural Tourism. In the second part, the focus lies on Viana do Castelo, district and county, with the goal to understand the connections between tourism, ecotourism and culture. The most specific goal is to study the community of Afife, with the aim to get to know the history and its cultural surroundings in order to better understand the gain and the opportunities for creating a project aiming the enhancement of existing cultural heritage on site. The data collection for the implementation of this study and the idea for the project, focuses on books which tell the history of the community, and also relies on personal knowledge and both direct and indirect information collected from the inhabitants of the community and the members of local entities. The touristic project is based on the cultural traditions of the community of Afife, combined with the rural aspect of the location, and the remaining existing tangible and intangible heritage. This idea took shape after an extensive and thorough research on the community and about its history, which provided sufficient data to carry out a project that values the many traditions that have been lost in time and it is important to save. Key-words Culture; Ecotourism; Ethnography; Heritage; Traditions
- Avaliação de white spots após tratamento com agentes remineralizantes – análise microscópicaPublication . Assunção, P.; Carmo, J.; Peixoto, A.; Carvalho, P.; Ascenso, C.; Manso, A. C.Este estudo piloto pretendeu comparar a superfície do esmalte humano após tratamento com um gel de caseína fosfopeptídea - fosfato de cálcio amorfo, um verniz de fosfato de cálcio (<5%) e um verniz de fluoreto de sódio a 5% em lesões artificiais de white spot (LAWS), induzidas através de um ciclo de desmineralização.
- Efeito do envelhecimento na susceptibilidade para pigmentação de resinas compostasPublication . Costa, C. I. G.; Monteiro, P.; Mendes, José João; Polido, M.; Azul, A. C.
- Avaliação da perceção estética da posição labial sagital em diferentes painéis de observadoresPublication . Viegas, Marta; Pereira, Pedro Mariano
- A cárie dentária e o seu impacto no meio familiarPublication . Rozan, C.; Manso, A. C.; Ventura, I.; Ribas, D.; Castano Seiquer, A.Objectivos: determinar a prevalência da cárie e avaliar a natureza e extensão em que o domínio familiar é comprometido, pela presença da cárie.
- Microdureza do esmalte após tratamento com a técnica de microabrasão e com ICON®Publication . Beatriz, Subtil; Proença, Luís; Polido, Mário; Azul, Ana Cristina; Moura, Pedro de Melo e
- AQUACULTURA MULTI-TRÓFICA INTEGRADA EM TANQUES DE TERRAPublication . Maria Emília Cunha; Quental-Ferreira, Hugo; Ribeiro, Laura; Moreira, Márcio; Soares, Florbela; Caetano, Miguel; Ferreira, Pedro Pousão; Instituto Português do Mar e da Atmosfera, I.P.Integrated multi-trophic aquaculture (IMTA) is the combined cultivation of animals that need food from external origins together with organisms that extract organic and inorganic matter from the rearing environment creating a balanced production system. This paper presents the results obtained during the first year of an integrated multi-trophic production of gilthead sea bream (Sparus aurata) and several sea-breams species (Diplodus sargus, D. cervinus, D. puntazzo, and D. vulgaris), Portuguese oyster (Crassostrea angulata) and a sea cucumber (Holothuria mammata) grown in earthen ponds in order to evaluate the adaptability of these species to integrated cultivation, their growth performance and the most suitable structures for oyster farming in ponds. Animal biomass produced per cubic meter per tank at the end of this experiment were respectively 0.4 kg and 0.6 kg in simple polyculture and multi-trophic polyculture. It was observed in tanks of simple polyculture that the concentrations of nitrate + nitrite and phosphate were higher comparatively to the multi-trophic polyculture that showed higher values of chlorophyll a, and total organic carbon and total organic nitrogen. Oysters daily growth rates varied between 10.3% and 7.2% and were higher during the summer - autumn when mortality was also higher. The microbiological quality of the oysters in the rearing tanks was better than the neighboring oyster beds at Ria Formosa coastal lagoon from where the water comes from suggesting the existence of an intermediate purification process of the inlet water. From the tested oysters farming structures, the suspended lanterns showed better results in terms of survival. The fish species showing better adaptation to growth in earthen ponds were Sparus aurata and Diplodus cervinus. D. cervinus seemed to be better adapted (growth and survival) to multitrophic integration.The external parasites that affect the fish gills were Microcotyle and Lamellodiscus and there were no differences in prevalence and/or incidence between the two rearing systems. Lamellodiscus affected the larger fish and Microcotylethe smaller ones. In the rearing conditions of the experiment sea cucumbers had very low survival.