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Authors
Advisor(s)
Abstract(s)
O presente trabalho, realizado no âmbito da dissertação de mestrado em Segurança e
Higiene no Trabalho, tem como tema Análise de Risco no Sector da Restauração Alimentar.
Todos os sectores profissionais envolvem riscos inerentes à sua natureza, tendo em
conta o ambiente onde os trabalhadores exercem as suas actividades, actividades essas que a
curto ou longo prazo podem ser responsáveis por acidentes de trabalho ou doenças
profissionais. Nesta área existem diversos factores de exposição a diferentes perigos, que são
maioritariamente desvalorizados e descritos como fazendo parte da actividade. Visto isto,
verificou-se a necessidade de ser efectuado um levantamento e avaliação que permita
aumentar os estudos realizados nesta área, uma vez que são desprovidos de estudos devido à
desvalorização de todos os intervenientes no processo.
Este estudo pretende identificar exaustivamente todos os riscos, identificar as suas
causas e prever as suas consequências realizando posteriormente um conjunto de medidas
preventivas que possam eliminar ou reduzir a um valor mínimo o número de acidentes de
trabalho e doenças profissionais. Esse estudo pretende ainda ser uma ajuda e um apoio na
avaliação de riscos neste sector de actividade para nas Micro empresas e PME’s.
Em suma o objectivo desta dissertação é contribuir para uma melhoria das condições
de trabalho, através do cumprimento das regras de Segurança e Higiene no Trabalho,
aumentando a qualidade de vida dos trabalhadores e melhorando o ambiente no local de
trabalho.
This work, was carried out under the Master Program in safety and hygiene and this theme is Risk Analysis in the food Restoration. All professions involve risks inherent to the nature of their own specialty and the environment where workers perform their activities, facing the possibility of being responsible for accidents at work or having professional diseases. Within restoration there are various activities which expose workers to different hazards qhich are often devalued and described as part of these same activites. Targets of this study are: exhaustively enumerate the occupational risks in this sector, determine their causes and predict their consequences, establishing a set of preventive measures to eliminate or minimize the occurrence of occupational diseases and accidents ate work in the restoration. The ultimate goal of this thesis is to contribute to the improvement of working conditions of workers, field as well as to try to ensure their safety and health at all stages of food handling, increasing their quality of life.
This work, was carried out under the Master Program in safety and hygiene and this theme is Risk Analysis in the food Restoration. All professions involve risks inherent to the nature of their own specialty and the environment where workers perform their activities, facing the possibility of being responsible for accidents at work or having professional diseases. Within restoration there are various activities which expose workers to different hazards qhich are often devalued and described as part of these same activites. Targets of this study are: exhaustively enumerate the occupational risks in this sector, determine their causes and predict their consequences, establishing a set of preventive measures to eliminate or minimize the occurrence of occupational diseases and accidents ate work in the restoration. The ultimate goal of this thesis is to contribute to the improvement of working conditions of workers, field as well as to try to ensure their safety and health at all stages of food handling, increasing their quality of life.
Description
Dissertação de Mestrado em Segurança e Higiene no Trabalho
Keywords
Avaliação de riscos Restauração Trabalhadores Risk assessment Restoration Workers MSHT
Citation
Publisher
Escola Superior de Ciências Empresariais